DOKTOR ČUBRILO UPOZORIO: Dajte DJECI da jedu masnoće, meso, ajvar, ALI JEDNO NI SLUČAJNO NEMOJTE


Dr Čubrilo u RTS Ordinaciji kaže da ovsena kaša za doručak, koju većina nutricionista i ljekara preporučuju, uopšte nije dobra ideja ukoliko želite da smršate

Dr Dejan Čubrilo otkrio je kako da se hranite ako želite da smršate i koje greške svi najčešće prave

Doktor u RTS Ordinaciji kaže da ovsena kaša za doručak, koju većina nutricionista i ljekara preporučuju, uopšte nije dobra ideja ukoliko želite da smršate.

“Ako svakog dana jedete ovsenu kašu, nema šanse da smršate. Za boga miloga, zašto morate da svako jutro jedete ovsenu kašu i to punu činiju? Pa to je trovanje šećerom”, kaže dr Čubrilo i ukazuje da je potpuno pogršno svaki dan započinjati obrokom koji je pun šećera.

“Nakon toga ne smijete uzeti sljedeći ugljeni hidrat minimum 5-6 sati. Ako pojedete cijelu jabuku, što nikako ne savjetujem jer je prepuna šećera, ma koliko da je zdrava i bogata raznim hranljivim sastojcima, a poslije dva sata uzmete sir – to je sasvim OK. Poenta je da ne gladujete. Naučite koje su to doze i šta je najbolje za vas.”

NIKAKO ŠEĆER UJUTRU

šećer

“Najveća zabluda je da treba početi dan šećerom. Nemojte to odmah ujutru. Nalivamo se sokovima… Možete da budete na autofagiji, onoj fagiji, ovoj, vi ste sve zablokirali odmah.Potrebno je da prođe šest sati da bi počeo proces topljenja. Jaja, sir, kajmak, kiselo mlijeko, pa i čvarci, to sve može”, kaže profesor.

OVSENA KAŠA ZA DORUČAK GOJI

A da li je bolje dobro doručkovati, kako su nas stari učili jer je to najbolji način da opskrbimo tijelo energijom koja nam je potrebna za cijeli dan, profesor kaže da je to potpuno pogrešno. Doručak ne treba da bude preobilan, a ako osjetite glad dva sata naklon obroka, uvijek možete da odaberete manju količinu hrane koja će vas zasititi, ali ne i preopteretiti.

“Pojedite malo mesasa malo sira i to vam je dovoljno”, rekao je.

Mnogi stručnjaci savjetuju da meso treba izbjegavati u velikom luku kad se borite sa viškom kilograma, ali ovo mišljenje ne dijeli dr Čubrilo.

“Meso mora da bude na jelovniku”, objasnio je profesor i dodao:

“Masnoće su bitne za žene. Učimo žene da ne jedu masti i one odu u pogrešnom smjeru. A one jedu sve, samo ne masti”, kaže i objašnjava koje su to masnoće dobre: “Sve masti su dobre, od mesa, kajmaka, kokosovog ulja, putera…

Doktor ističe i da za večeru uvijek možete da pojedete malu količinu punomasnog sira, 50 g, pa u kombinaciji sa pršutom , čak i da popijete čašu vina, ali ključno je da ne uzimate šećer.


Profesor je i protiv autofagije, za koju kaže da nije bezbjedna za “obične” ljude koji nisu sportisti poput Novaka Đokovića. Takođe, teorije da određenim danima treba jesti različite vrste mesa po njemu su potpuno neosnovane.

“Imate u kući ćevape? Pojedite ih sa salatom! Niste stigli da napravite ručak, kupili ste je u kiosku? Samo je izvucite iz lepinje i na pola presijecite”, kaže dr Čubrilo i dodaje da su keto dijeta i proteinska izuzetno opasne po organizam, a posebno prva. Što se unosa proteina tiče, problem je što ljudi pretjeruju u količini.

“Naš želudac i creva mogu da obrade maksimalno do 150 g mesa i maksimalno 3-4 jajeta ako imate savršene organe za varenje. Ti proteini trule, stvara se kreatinin, urea, jetra je opterećena, bubrezi…”


ŠTA DATI DJECI DA JEDU?

Sokić, Deca, Vrtić

– Naša djeca jedu previše, jedu često i to hranu koja podiže brzo nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte djeci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hljeb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hljeb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš – rekao je Čubrilo, konstatujući da u dječjem uzrastu mast hrani organizam.

– Ukoliko dijete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti djeci da jedu – rekao je stručnjak, gostujući u emisiji Pravac, i dodao da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.