DA LI VAM USISIVAČ SLABO VUČE? Ne kupujte novi, uradite ovaj trik i radit će kao NOV!

Usisivač je jedan od najvažnijih kućanskih aparata. Međutim, dugotrajnom upotrebom ili zbog starosti usisivača, može se dogoditi da on sve slabije radi.

Srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Da bi vaš usisivač ponovo radio kao nov, potrebno je slijediti nekoliko koraka.

Foto: Pixabay

Prvi korak je otvoriti dio usisivača u kojem se nalazi kesa za prašinu. Treba obratiti pažnju na gumu na poklopcu, jer bi kada se poklopac zatvori trebalo da ostvari kontakt sa gumom na kesi za prašinu i da hermetički dihtuje. Međutim, na ovoj gumi se često nakupljaju naslage prašine koje mogu biti i do jednog milimetra debele.

Zbog toga, dvije gume ne prijanjaju jedna na drugu i motor umjesto da vuče zrak kroz crijevo usisivača, vazduh uvlači između ove dvije gume što značajno smanjuje snagu čišćenja. Slična situacija se može desiti i na gumenom dijelu kese za prašinu.

Foto: Pixabay

Kako biste riješili ovaj problem, potrebno je vlažnom krpom odstraniti tvrde naslage sa gumene zaptivke na poklopcu i kesi za prašinu. Nakon toga, potrebno je očistiti filtere koji se poslije duže upotrebe usisivača znatno zaprljaju. Izvadite usisni filter iz ležišta, kao i filter koji prečišćava zrak koji izlazi iz usisivača. Oba filtera treba dobro istresti, a zatim ih oprati vodom i deterdžentom.

Ukoliko imate nove filtere, možete ih zamijeniti sa starim. Nakon sušenja, vratite filtere na njihova mjesta.

Foto: Pixabay

Kada budete uključili usisivač, primijetit ćete da on ponovo radi kao nov – dobro usisava, “vuče” i ne pregrijava se. Ovim jednostavnim koracima vaš usisivač će ponovo biti kao nov i vaša kuća će biti čista i uredna.