DA LI JE ZDRAVO SPAVATI SA UPALJENIM GRIJANJEM? Ovo je idealna temperautra, sve preko toga šteti i pojačava PREHLADU
Da li treba da vam prostorija u kojoj spavate bude zagrijana, ili ipak malo hladnija?

Sezona grijanja je odavno počela, temperature polako padaju, a na nekim planinama snijeg provejava. Važno nam je da prostorija u kojoj boravimo bude optimalno zagrejana, ni previše, ni premalo. Stručnjaci savjetuju da je idealna temperatura oko 18 stepeni Celzijusa, pogotovo u prostoriji u kojoj se najviše boravi.

Postavlja se pitanje da li unutršnja temperatura treba se podigne tokom noći, onda kada napolju postaje hladnije. Odgovor je ne! Samo obratite pažnju na centralno grijanje koje se gasi tokom noći, i to sa razlogom. Ne samo da ćete lošije da spavate sa povišenom temperaturom u sobi, već će i negativno da se odrazi na vaše zdravlje. Kako?

U večernjim satima temperatura tijela polako opada, što je jedan od signala da je vrijeme za spavanje. Međutim, ako je soba pretopla, vaše tijelo neće moći da se opusti i pripremi za san, ma koliko god da ste pospani. Evo kako se to odražava na vaše zdravlje.

Imajte u vidu da je sezona je prehlade i gripa, pa je važno da učinite sve što možete da očuvate disajne puteve. Istraživanje sa Medicinskog univerziteta u Varšavi pokazalo je da su “određene metode zagrijavanja” u zatvorenom prostoru važni faktori rizika za nastanak alergijskog rinitisa i astme. Centralno grijanje isušuje vaš nos i grlo, što dovodi do manje zaštitne obloge, te ćete i više da šmrkavite i otežano dišete.

Takođe i vaša koža ispašta! Centralno grijanje ima tendenciju da isuši kožu.

“Uvjerite se da je grejanje isključeno tokom noći je odličan način za ublažavanje suhoće kože, posebno ako imate bilo kakvo stanje kože kao što je ekcem ili druga upalna oboljenja”, rekla je dr Hiba Injibar.

(MONDO)