BRAĆA BOGDANOV PRIJE OPERACIJA, SVIJET IH GLEDAO KAO NAKAZE: Odrasi su uz groficu, i nekad bili SIMBOL MUŠKE LJEPOTE


Braća blizanci Igor i Griška Bogdanov, doktori nauka koji su bili opsednuti svemirom, umrli su u razmaku od šest dana, a svojim izgledom i ponašanjem stalno su dizali prašinu u medijima.

Blizanci Igor i Griška Bogdanov (72) bili su svjetska senzacije zbog svojih neobičnih stavova o svemiru. Ekscentrična crta ličnosti ih je učunila veoma popularnim, te je njihovo ponašanje uvijek intrigiralno javnost. I sok su u mladosti bili simobil muške ljepote, početkom 90-ih su postali opsjednuti plastičnim operacijama. Naime, svoja lica su izobličili, a uprkos tome su tvrdili da nisu imali nikakve estetske korekcije, već da su “vanzemljaci”.

Braća Bogdanov su rođeni 1949. godine u Francuskoj. Majka im je bila poljskog i češkog porijekla, a otac Rus koji je radio kao poljoprivrednik i slikar. Odgajala ih je baka koja je imala titulu groficu u zamku na jugu Francuske, dok sa očevom stranom porodicom nisu imali kontakta.

Svjetska slava

Griška je doktorirao matematiku na Univerzitetu u Burgundiji, a njegov brat je na istoj obrazovnoj instituciji stekao je doktorat iz teorijske fizike. Odbranili su ih sa najnižim ocjenama, jer se njihov rad osporavao zbog brojnih kontroverzi koje su izazivali. Prema pisanju “New Scientist-a”, i njihove diplome su se dovodile pod znak pitanja.

Proslavili su se u emisiji o naučnoj fantastici Temps X koja se emitovala od 1979. do 1989. godin. Potom su 2002. pokrenuli emisiju “Rayons X” na kanalu “France 2”. Kako ih je svemir oduvijek interesovao, dvije godine kasnije radili o toj tematici dvočasovni program. Privlačili su pažnju u svemirskim odjelima, stavovima o nauci i neobičnom izgledu. Budući da su tokom devedesetih godina poptpuno promijenili lični opis iz mladosti, zbog čega su izvrgnuti ruglu.

315301-bracabogdanov-8-ff

foto: Profimedia

Kada su se 2010. godine pojavili na crvenom tepihu, ljudi su bili šokirani njihovom pojavom. Oni nisu priznali da su se podvrgli operacijama, ali su sebe nazivali “vanzemaljcima”.

315291-bracabogdanov-4-ff

Prije operacije, foto: Profimedia

Smrt u roku od 6 dana


Prvo je 28. 12. 2021. umro Griška Bogdanov u bolnici u Parizu od posljedica korona virusa, a zatim i Igor 03. 01. 2022. godine. Igor je bio u komi kada je Griška preminuo, tako da nije mogao da zna za smrt svog brata, a iza sebe je ostavio šestoro djece iz dva braka.

Veliki prasak

Braća su bila umiješana u veliki skandal 2001. godine pod nazivom “Afera Bogdanov”. Naime, njihov rad o Velikom prasku predstavljen u načnom časopisu sami su recenzirali. Kasnije je otkriveno da ovaj rad nema nikakvu naučnu vrednost.

I dok im se svijet smijao zbog toga, oni su na fakultetu Džon Nezbit u Beogradu 2005. godine dobili angažman. Naime, tamo su proglašeni šefovima Odsjeka za kosmologiju i osnovali Megatrend laboratoriju kosmologije.


Posljednjih godina, postali su jednim od simbola sfere kriptovaluta, s obzirom da su se često pojavljivali na internetskim “memeovima” nakon što se Grička hvalio da je učestvovao u kreiranju Bitcoina.