Anketa New York Timesa: Trump vodi u odnosu na Bidena u pet od šest odlučujućih država




Bivši američki predsjednik Donald Trump vodi u odnosu na aktuelnog predsjednika SAD Joe Bidena u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore 2024. godine, pokazuje anketa New York Timesa i koledža Sijena, javlja Glas Amerike.

Istraživanje je rađeno godinu prije izbora u novembru 2024. i pokazuje nezadovoljstvo birača Bidenovim godinama i ekonomskom situacijom u zemlji.

Protiv Trumpa se vode četiri krivična postupka, a podrška bi zbog toga u ključnim državama mogla da padne i za šest odsto – što potencijalno može da odredi i ishod izbora.

Trump za sada vodi u Nevadi za 10 odsto, u Džordžiji (za 6%), Arizoni i Mičigenu (za 5%), a u Pensilvaniji je u prednosti za četiri odsto, dok Biden vodi za dva odsto u Viskonsinu.

Biden je 2020. pobijedio Trampa u svih šest država, dok Tramp sada vodi, u prosjeku, sa 48 odsto u odnosu na Bidenovih 44 odsto.

Bidenova pobjeda u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu – državama koje je 2016. dobio Trump – bila je ključna za ishod izbora 2020. i vjerovatno će morati da dobije sve te države da bi ponovo dobio izbore 2024. godine, navodi VOA.

Bidenove godine su, prema anketama, problematične za birače jer će uskoro napuniti 81 godinu i više od dvije trećine ispitanika (71 odsto) smatra da je previše star da bude efikasan šef države.

Nasuprot tome, samo 39 odsto birača smatra da je Trump previše star – iako je sa 77 godina samo malo mlađi od Bidena.

Drugi veliki problem za Bidena je ekonomska situacija, a 59 odsto je reklo da više vjeruje Trumpu u pogledu ekonomije, nasuprot 37 odsto, koji vjeruju Bidenu.

Glasači takođe daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena za 12 odsto po pitanjima imigracije i nacionalne bezbjednosti, a 11 odsto u vezi sukoba Izraela i Palestinaca.

Novo istraživanje pokazuje da se Bidenovo biračko tijelo, koje čine različite rase i generacije, blago osulo.

Biden ima svega jedan odsto podrške birača mlađih od 30 godina, podrška među latino populacijom mu je opala sa dvocifrene na jednocifrenu, a prednost koju je imao u urbanim područjima upola je manja od Trumpove prednosti u ruralnim sredinama.

Afroamerikanci, koji su srž Bajdenovog biračkog tijela, u ključnim državama podržavaju Trampa sa 22 odsto, što New York Times navodi kao do sada neviđeno za republikance u predsjedničkoj trci u skorije vrijeme, piše VOA.