Ako vas mačka ugrize, evo šta to zaista znači

Većina nas misli da je predenje očigledan znak da je mačka sretna, ali to nije uvijek slučaj.

Ovo je jedno od rijetkih ponašanja mačaka koje se ispoljavaju od dana kada su rođene i kroz cijeli život. Dakle, mnogi stručnjaci smatraju da mačke predu kako bi izrazile različite emocije kao što su radost, stres ili bilo koje potrebe.

Sljedeći put, prije nego što prebrzo donesete bilo kakve zaključke i pomislite da je vaša mačka radosna, možda će vam pokušati reći da postoji problem.

U nastavku vam donosim još nekoliko činjenica koji će vam pomoći da bolje shvatite ponašanje mačke.

Njuškanje

Foto: handy-tricks.com

Mačke imaju mnoga pojačana čula, ali njihov njuh je prilično impresivan. Koriste nos da procijene svoju okolinu i paze na znakove opasnost. Vaša mačka će vjerovatno pomirisati vaše lice i pohraniti vaš miris u svoju memoriju i koristiti ga da vas prepozna u budućnosti. Zbog toga većina mačaka kućnih ljubimaca može odmah utvrditi da li su njihovi vlasnici bili u blizini neke druge mačke. Mnoge mačke ne vole jake mirise i trudiće se da ih izbegavaju koliko god je to moguće, zato će se, ako se u posljednje vrijeme nešto promijeni u vašem okruženju, promijeniti i ponašanje vaše mačke.

Pokazivanje stomaka

Foto: handy-tricks.com

Pošto je za njih područje stomaka najosetljivije, ako vas mačka vidi i pokaže stomak pred vama, onda ste izabrani. To znači da se mačka osjeća potpuno sigurno u vašoj blizini i želi da joj protrljate stomak. Međutim, trljanje mačjeg stomaka je nešto što nikada ne biste trebali pokušavati osim ako ne dobijete jasne znakove od mačke. Šanse da vas mačka napadne svojim šapama i pokuša da vas ugrize prilično su velike jer niko od njih ne voli da ga mazi po stomaku, osim ako se to ne zatraži.

Čudne pozicije za spavanje

Foto: handy-tricks.com

Mačke mogu biti zaista preslatke, ali zbog njihovog čudnog položaja spavanja izgledaju kao najnedužnija stvorenja na svijetu. Možete ih naći sklupčane u klupko ili kako spavaju na leđima poput ljudi. Većina mačaka voli mirna i osamljena područja pa ako ikada budete imali problema s pronalaženjem svoje mačke, moguće je da su našle neko slatko mjesto i da se kriju od ostatka svijeta dok drijemaju.

Skrivanje

Foto: handy-tricks.com

Mačke vole biti privatne i skrivati ​​se od ostatka svijeta. Ne vole glasne zvukove ili ljude pa će većinu vremena vaša mačka pokušati da ostane sama kako bi imala savršeno okruženje za drijemanje. Osjećaju se preopterećeno kada je oko njih puno gužve, pa se većina mačaka skloni skrivati ​​u čudnim prostorima kada su pod stresom. Ovo je prilično česta pojava i mnogi vlasnici se uplaše misleći da je njihova mačka izašla iz kuće i negdje se izgubila, ali vaša mačka vjerovatno negdje spava sklupčana.

Griženje

Foto: handy-tricks.com

Ljudi misle da obično ako vas životinja ugrize, to znači da pokazuje agresiju i želi vas povrijediti. Ali mačke ne razmišljaju ovako, u stvari, često grizu svoje vlasnike kako bi izrazile svoju naklonost. Moguće je da je vaša mačka samo razigrana i želi vas lagano gricnuti jer to vidi kao način da se poveže s vama. Međutim, baš kao i mnoga druga ponašanja mačaka, ujedanje ponekad može biti znak da se vaša mačka osjeća uznemireno ili uplašeno. Mačka bi mogla pribjeći da vas ugrize za prst ili bilo koju drugu površinu kako bi oslobodila sve nagomilane frustracije.

Ako imate problema s ovim ponašanjem, postoji mnogo vježbi treninga koje možete učiniti kako biste spriječili da vas mačka ugrize.

Donošenje poklona

Foto: handy-tricks.com

Svojim mačkama možete kupiti sve vrste igračaka, ali će i dalje birati čudne stvari za igru. Nema nikakvog posebnog razloga iza ovoga, osim činjenice da vole da se igraju sa čime god žele. Nećete moći imati puno kontrole nad ovim jer mačke ne vole da im se šefuje. Mnoge mačke će pronaći nasumične predmete vani i donijeti ih vlasnicima u znak zahvalnosti. Ovo je vrlo stara navika koja je prisutna kod svih vrsta grabežljivaca, tako da vaša mačka može misliti da je u lovu i neće se opustiti dok konačno ne uhvati metu.

Privlače pažnju

Foto: handy-tricks.com

Mačke vole da budu u centru pažnje i da budu šefovi na svakom mjestu na kojem se nalaze. Ići će do krajnjih granica da privuku vašu pažnju i doći će vam u krilo, bez obzira koliko ste zauzeti.

Istezanje

Foto: handy-tricks.com

Istezanje je vrlo uobičajeno ponašanje koje se viđa kod svih mačaka, ali jeste li znali razlog za to? Mačke se protežu da pokažu da se osjećaju sigurno u vašoj blizini i da cijene vaše društvo. Naravno, možda se istežu samo da vrate svoje tijelo u formu nakon dugog drijemanja, ali sve mačke se osjećaju odmah bolje kad god istegnu mišiće jer im to donosi radost i opušta ih.

Skakanje i doskok

Foto: handy-tricks.com

Često vidimo mačke kako skaču sa visokih visina i savršeno se spuštaju bez ijedne ogrebotine. To je zato što su njihovo tijelo i mišići dizajnirani na način da se zaštite od bilo kakvih padova ili nezgoda. Mačke su vrlo fleksibilna stvorenja i mogu bez problema ući u bilo koje područje. Vaša mačka se nikada neće uplašiti da skoči na bilo šta i to često može izazvati nered.

Zbog toga ćete često vidjeti svoju mačku kako ludi i skače gore-dolje i odlična je u održavanju ravnoteže, šta god da se dogodi.

Ignorišu vas

Vlasnici pasa navikli su da im psi trče na bilo koju komandu i čekat će vas cijeli dan. Ali mačke su potpuno različita stvorenja i bez obzira koliko ih trenirate, na kraju dana, one će slijediti svoje srce. Dakle, kada sljedeći put budete dozivali svoju mačku, ali ne čujete nikakav odgovor, trebali biste znati da je to potpuno normalno. Mačke ne osjećaju potrebu da odgovaraju na vaše naredbe jer su tvrdoglave i rade šta žele.