7 ZNAKOVA DA STE ODRASLI UZ OTROVNE RODITELJE: Posebno obratite pažnju na broj 4, psihičke posljedice ostaju zauvijek!

Dr. Susan Forward, stručnjakinja za roditeljstvo, identificirala je nekoliko vrsta psihički nezdravih odnosa roditelja prema djeci u svojoj knjizi “Otrovni roditelji”.Mnoge vrste takvih toksičnih odnosa mogu biti teško prepoznatljive, poput roditelja koji su agresivni prema djeci, ili onih koji su duhom odsutni i ne obraćaju pozornost na svoju djecu.

Među navedenim vrstama otrovnih roditelja su alkoholičari, haotični roditelji, roditelji koji sputavaju djecu da slijede svoje snove, te verbalni zlostavljači koji svojim stavovima i komentarima ubijaju samopouzdanje svoje djece.

Foto: Pixabay

Odrastanje s otrovnim roditeljima može ostaviti trajne posljedice na dijete, a sedam znakova da ste odrasli uz takve roditelje uključuju:

-Roditelji vam nisu bili oslonac u životu.
-Teško vam je prihvatiti odbijanje i neuspjeh.
-Teško vam je izraziti svoje mišljenje i osjećaje.
-Previše se brinete o mišljenju drugih.
-Imate problema s vlastitim samopoštovanjem.
-Izbjegavate konflikte.
-Imate problema s postavljanjem granica.

Ovakve posljedice mogu se javiti zbog nedostatka sigurnosti i podrške u djetinjstvu. Roditelji koji ne pružaju emocionalnu podršku, podršku u ostvarivanju ciljeva, i koji ne poštuju djetetovu individualnost, mogu utjecati na kasniji život djeteta i odnos s drugim ljudima.

Foto: Pixabay

Djeca koja su odrasla uz otrovne roditelje često postaju nesigurna, sklonija stresu i depresiji, te imaju poteškoće u odnosima s drugim ljudima. Stoga je važno da se takvi odnosi prepoznaju i adekvatno tretiraju.