4 SUROVA RAZLOGA zašto bušenje ušiju bebama nikako nije dobra ideja

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, roditelji treba da sačekaju da bebe napune najmanje 6 mjeseci prije nego što im probuše ušne resice za naušnice.

Iako roditelji često raspravljaju o ovoj temi, ipak se ne može poreći da bušenje ušiju bebi nosi i određene nedostatke i rizike.

Donosimo nekoliko informacija koje bi roditelji možda željeli imat na umu.

Moglo bi stvarno boljeti.

Piercing boli bez obzira na godine. Kada probušite bebi uši, one mogu postati crvene i vrlo osjetljive. Važno je osigurati da se svježi pirsing ne dodiruje. Međutim, bebe su nepredvidive i mogu pokušati da dohvate i povuku naušnicu, što može predstavljati opasnost od gušenja ako završi u ustima vašeg mališana.

Foto: Pixabay

Vi ste ti koji biraju za njega, a ne on.

Iako je u potpunosti na roditeljima da li žele da probuše bebi uši ili ne, postoji rizik da se djetetu to neće svidjeti kada odrastu. Budući da bušenje ušiju u bilo kojoj dobi jednako boli, možda bi bio bolji izbor da pustite djetetu da samo odluči kada odraste hoće li moći nositi minđuše ili ne.

To je trajno.

Iako ovo ne vrijedi uvijek, ponekad probušeno uho može ostaviti ožiljak na ušnom tkivu i učiniti rupu trajnom. Trajni pirsing može postati problem ako vaše dijete odraste i odluči se riješiti pirsinga.

Foto: Pixabay

Mogo bi razviti infekcije.

Čak i kada se poduzmu sve mjere opreza, pirsing kod dojenčadi uvijek je u opasnosti od razvoja infekcije. Ako se uho ne čisti prema uputama stručnjaka, može doći do bolova, nagnojenja i otoka, pa čak i do stvaranja keloida. Preporučuje se da se pirsing ne uklanja najmanje 6 sedmica nakon postavljanja.