10 ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima: Ne ignorišite ih

Bubrezi su izuzetno važni za vaše zdravlje. Rano otkrivanje različitih simptoma ključno je za spriječavanje trajnog oštećenja bubrega.

U ovom ćete članku saznati koji su rani znakovi upozorenja koji bi mogli ukazivati na to da vaši bubrezi ne obavljaju svoju funkciju i šta možete učiniti.

Dr. Maria Maawad, specijalist nefrolog u bolnici Prime, podijelila je 10 znakova koji ukazuju da možda imate problema s bubrezima.

Ako postoji rizik od razvoja bolesti bubrega zbog visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pretilosti, porodične povijesti zatajenja bubrega ili ako ste stariji od 60 godina, važno je jednom godišnje testirati se na bolest bubrega.

Foto: Unsplash

Obavezno recite liječniku sve simptome koje imate.

Funkcija bubrega opada s godinama

Jako je važno brinuti se o svojim bubrezima kako starite, budući da njihova funkcija s godinama slabi. Osobito kada je riječ o zdravlju kostiju, funkcija bubrega postaje još važnija kako starimo, budući da su oni ključni u ravnoteži kiselina/lužina u tijelu.

Osim podešavanja pH vrijednosti, bubrezi također filtriraju toksine koji oštećuju kosti i “odlučuju” koje vitamine i minerale treba izlučiti ili vratiti u cirkulaciju.

Osjećate li neki od ovih simptoma?

Osjećate se umorno cijelo vrijeme

Umorniji ste, imate manje energije ili imate problema s koncentracijom. Loš rad bubrega može dovesti do nakupljanja toksina i nečistoća u krvi. Zbog toga se ljudi mogu osjećati umorno, slabo i teško se koncentrirati. Još jedna komplikacija bolesti bubrega je anemija, koja može uzrokovati slabost i umor.

Foto: Unsplash

 

Imate problema sa spavanjem

Kada bubrezi ne filtriraju kako treba, toksini ostaju u krvi umjesto da napuste tijelo kroz urin. To može otežati spavanje. Također postoji veza između pretilosti i hronične bolesti bubrega.

Imate suhu kožu koja svrbi

Zdravi bubrezi rade mnoge važne stvari. Uklanjaju otpad i višak tekućine iz tijela, pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pomažu u održavanju jačine kostiju i rade na održavanju prave količine minerala u krvi. Suha koža i svrbež mogu biti znak bolesti minerala i kostiju koja često prati uznapredovalu bolest bubrega kada bubrezi više nisu u stanju održavati ispravnu ravnotežu minerala i hranjivih tvari u krvi.

Foto: Unsplash

Osjećate potrebu za češćim mokrenjem

Ako osjećate potrebu za češćim mokrenjem, posebno noću, to može biti znak bolesti bubrega. Kada su bubrežni filteri oštećeni, mogu izazvati pojačan nagon za mokrenjem. Ponekad to može biti i znak infekcije mokraćnog sustava ili povećanja prostate kod muškaraca.

Vidite krv u mokraći

Zdravi bubrezi zadržavaju krvne stanice u tijelu kada filtriraju otpad iz krvi za stvaranje urina, ali kada su bubrežni filteri oštećeni, te krvne stanice mogu početi “curiti” u mokraću. Osim što može signalizirati bolest bubrega, krv u mokraći može biti pokazatelj tumora, bubrežnih kamenaca ili infekcije.

Foto: Unsplash

Vaš urin je pjenast

Prekomjerni mjehurići u urinu – posebno oni koji zahtijevaju ispiranje nekoliko puta kako bi nestali – ukazuju na proteine u urinu. Ova pjena može izgledati poput pjene koju vidite kada tučete jaja jer je uobičajeni protein koji se nalazi u mokraći, albumin, isti protein koji se nalazi u jajima.

Imate stalnu natečenost oko očiju

Protein u urinu rani je znak da su bubrežni filteri oštećeni, što omogućuje istjecanje proteina u urin. Natečenost oko očiju može biti posljedica toga što bubrezi ispuštaju veliku količinu proteina u mokraću umjesto da ih zadrže u tijelu.

Gležnjevi i stopala su otečeni

Problemi s radom bubrega mogu dovesti do zadržavanja natrija, uzrokujući oticanje stopala i gležnjeva. Otok donjih ekstremiteta također može biti znak bolesti srca, jetre i hroničnih problema s venama na nogama.

Foto: Unsplash

Nedostatak apetita

Ovo je vrlo općeniti simptom, ali jedan od uzroka može biti nakupljanje toksina kao posljedica smanjene funkcije bubrega.

Imate grčeve u mišićima

Kada je funkcija bubrega oštećena, može doći do neravnoteže elektrolita. Na primjer, niske razine kalcija i fosfora mogu pridonijeti grčevima mišića.