"ZARIBALI SU… PLATIĆE": Milanović nije čekao dugo, PROGOVORIO O MASOVNOM TROVANJU sokovima, OVO NIJE ZNAO…
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da niko neće piti piće nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo pomoć lekara, a da će proizvođač platiti odgovarajuću cijenu i trebaće mu “vremena za povratak na tržište”.

“Zaribali su. Znam, to zvuči jako blago onome ko je nastradao od toga, ali to je ozbiljna greška i biće plaćena”, rekao je Milanović govoreći o slučajevima povreda nakon konzumacije gaziranih napitaka “romerkel” i “koka-kola”, nakon čega je kompanija proizvođač, prema nalogu Inspektorata Hrvatske, s tržišta povukla ograničene serije tih pića.

Na pitanje novinara jesu li institucije trebalo ranije da obavijeste javnost, nakon što su dobile saznanja o prvom slučaju u Rijeci, Milanović je rekao da smatra da bi takva informacija trebalo odmah da bude podijeljena s onima koji treba da uzbune javnost, javili su hrvatski mediji.

milanovic1

Zoran Milanovićfoto: AP

“U stvari, mi ne znamo ima li u opticaju i cirkulaciji još takvih otrovnih proizvoda. To je opasno po život”, rekao je Milanović.

“Koka-kola” je objavila koja pića povlači iz prodavnica u Hrvatskoj nakon što su potvrđeni slučajevi trovanja u Hrvatskoj.

“Slijedom nedavnih događanja, preduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje. Privremeno povlačimo jednu seriju ‘koka-kola oridžinal tejst’ 500 mililitara u plastičnoj ambalaži s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda ‘koka-kola oridžinal tejst’, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. oktobra 2023. s rokom trajanja do 11. aprila 2024.”, objavila je “Koka-kola”.

milanovic2

Zoran Milanovićfoto: EPA-EEF/DANIEL NOVOTNY

Iz ovog preduzeća su istakli da, iako interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, takođe su doneli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije “romerkel emoušn bluberi pomgrenejd 330 mililitara u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage, a riječ je o serijama proizvedenim 27. maja ove godine (s rokom trajanja do februara 2024. godine) i 22. juna ove godine (s rokom trajanja do marta 2024. godine).