VOJNI ANALITIČAR DŽEBIĆ: TERORISTI IMALI VELIKU VATRENU MOĆ, ORUŽJE IZ SRBIJE




Povodom jučerašnjeg terorističkog napada na Kosovu, bosanskohercegovački vojni komentator Dean Džebić komentarisao je aktuelna dešavanja.

Džebić navodi da je u toku izvršenja terorističkog napada grupa koja je napala i ubila kosovskog policajca koristila raznovrsno i specifično naoružanje odnosno opremu.

Od motornih vozila putničke namjene odnosno džipova, kvadova ruske proizvodnje u nekim zemljama korištenih u vojno-policijske svrhe kao i prerađenog TAM-110.

Kada govorimo o vojnoj opremi i naoružanju ono odudara od klasičnog naoružanja terorista po specifičnim uređajima i oruđima. Posebno se izdvaja zaplijenjeni automatski bacač granata M-93 koji proizvodi Zastava, ističe Džebić.

On je naglasio i da brojna druga oprema, dokaz ozbiljnosti ove formacije.

Tu su i specijalni optički nišani za noćno gađanje i osmatranje, nezanemariva količina komercijalnih dronova, značajan sistem veze s baznom i terenskom infrastrukturom. Kod streljačkog naoružanja imamo i zapadne i istočne kalibre iako je većina terorista nosila M-70 AB-2. Također tu su i jurišne puške IMI Galil, snajperske puške M-76, ali i najzanimljivije nove Zastavine M05E2. Ono što je ponajviše pokazalo nivo opremljenosti i spremnosti terorista jeste zaplijenjena veća količina minobacačkih granata 82 i 60 milimetara, primijetio je Džebić.

Džebić je naglasio i da je količina protuoklopnih sredstava, zabrinjavajuća.

Konkretno sredstva M80 “Zolja” radi se o kolčini dovoljnoj da se sukobi s oklopno-mehaniziranom četom. Također velika količina hrane i vode što ukazuje na krajnje detaljno planiranje operacije, kaže za Vijesti.ba.

Dok kada je riječ o uniformama, on ističe da se radi se o uniformama koje su zaista dostupne u military shopovima.

I iz njih se ne može iščitati porijeklo i nalogodavac jedinice, kaže.

Džebić za kraj primjećuje da se sveukupno radi jedinici velike vatrene moći.

Ova teroristička grupa sugestivno ili ne opremljena je najkvalitetnijim i najboljim oružjem koje radi namjenska industrija Srbije. Prema njihovom stupanju u borbu, borbenom rasporedu i načinu vođenja bliske borbe sigurno je da se ne radi o amaterima. Primjerice slušajući audio snimke razmjene vatre uočavamo utrenirano gađanje bez oboga što se u žargonu naziva šenlučenjem ili rasipanjem streljačke municije. Sveukupno jedinica velike vatrene moći, kao jurišna grupa za teroristička dejstva koja loadoutom i raznovrsnošću opreme podsjeća na Wagner, navodi on.