Vodič za uzgoj krumpira kod kuće u vrecama

Uvod: Uzgajanje vlastitog krompira kod kuće može biti korisno i zadovoljavajuće iskustvo. Bilo da imate prostranu baštu ili mali balkon, kontejnersko baštovanstvo nudi zgodan način za kultivaciju ove svestrane i hranljive kulture. U ovom članku ćemo vas provesti kroz korake uspješnog uzgoja krumpira u kontejnerima, od odabira pravih sorti do berbe vaših ukusnih domaćih šipaka.

  1. Odabir pravih sorti krompira: Kada je u pitanju odabir sorti krompira za kontejnersko vrtlarstvo, razmotrite one koje su pogodne za male prostore i imaju kraću sezonu rasta. Neki popularni izbori uključuju prstasti krompir, Yukon Gold i Red Norland. Ove sorte su pogodne za kontejnere i daju dobre prinose.
  2. Odabir kontejnera: Odaberite kontejnere koji su duboki najmanje 10-15 inča i pružaju dovoljno prostora za rast biljaka krompira. Možete koristiti razne kontejnere kao što su plastične kante, vreće za uzgoj od tkanine, drvene sanduke ili specijalizirane vreće za uzgoj krumpira. Osigurajte da vaši odabrani kontejneri imaju drenažne rupe kako biste spriječili zalijevanje vode.
  3. Priprema sjemenskog krompira: Kupite certificirani sjemenski krompir od renomiranih izvora. Izbjegavajte korištenje krumpira iz trgovine, jer može prenijeti bolesti. Da biste podstakli nicanje, stavite sjemenski krompir na hladno, suho i dobro osvijetljeno mjesto nekoliko sedmica prije sadnje. Veće sjemenke krumpira narežite na manje komade, od kojih svaki sadrži barem jedno oko ili klicu.
  4. Sadnja: Napunite posude dobro drenirajućom mješavinom za saksije ili mješavinom komposta i zemlje. Posadite sjemenski krompir tako da klice budu okrenute prema gore, oko 4-6 inča duboko. Razmaknite ih otprilike 8-12 inča, osiguravajući da svaki komad ima dovoljno prostora za razvoj.
  1. Njega i održavanje:

Zalijevanje: Održavajte tlo stalno vlažnim, ali ne preplavljeno. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer to može dovesti do truljenja. Zalijevajte kada se gornji centimetar zemlje osjeća suvim.
Đubrenje: Krompir je težak hranitelj. Razmislite o korištenju izbalansiranog gnojiva sa sporim oslobađanjem ili dodavanju komposta u tlo prije sadnje. Bočna haljina s dodatnim gnojivom kako biljke rastu.
Sunčeva svjetlost: Postavite svoje kontejnere na lokaciju koja prima najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Ako krumpir uzgajate u zatvorenom prostoru, razmislite o korištenju svjetala za uzgoj.

  1. Upravljanje rastom: Kako biljke krompira rastu, one će razviti stabljike i listove. Kada biljke dosegnu visinu od 6-8 inča, počnite s “obodavanjem”. Nježno nasipajte zemlju ili slamu oko stabljika kako biste potaknuli razvoj gomolja i zaštitili ih od sunčeve svjetlosti, koja ih može pozeleniti i učiniti toksičnima.
  2. Štetočine i bolesti: Pazite na štetočine kao što su lisne uši, koloradske zlatice i puževi. Redovno pregledajte svoje biljke i poduzmite odgovarajuće mjere, kao što je upotreba insekticidnog sapuna ili prirodnih grabežljivaca. Godišnja rotacija useva može pomoći u prevenciji bolesti koje se prenose iz tla.
  3. Berba: Krompir je spreman za berbu kada biljke procvjetaju i lišće počne da žuti i ponovo odumire. Pažljivo ukopajte zemlju da biste izvadili krompir. Možete početi sa berbom “mladih krompira” ranije ili sačekati dok biljke potpuno ne odumru za veće, zrele krompire.
  4. Čuvanje uroda: Nakon berbe, nežno obrišite višak zemlje i ostavite da se krompir osuši na hladnom i tamnom mestu nekoliko sati. Čuvajte ih u hladnom, vlažnom i tamnom okruženju, kao što je podrum ili hladan podrum, kako biste produžili njihov vijek trajanja.