VIC: Plavuša kod automehaničara

kod mehaničara i kaže mu:

– Slušajte, stalno mi se gasi, radio malo radi, malo ne, svjetla blinkaju bez veze … možete li ga popraviti?

Mehaničar se baci na posao, zaroni pod haubu, pa ispod volana i izađe za par minuta brišući ruke:

-Gospođo, bit će da je neki kratak spoj, samo da ga pronađem. Plavuša zabrinuto upita:

– A jel’ ga možete nekako produžiti, treba mi auto večeras?

Da li se sjećate matematičkih pravila koje ste učili u školi? Da biste saznali, možete pokušati da riješite ovaj test inteligencije!

Matematički izazovi nude mnoge prednosti onima koji nastoje da ih riješe. S jedne strane, oni vam omogućavaju da oslobodite pritisak. S druge strane, oni pomažu da izoštrite svoj um.

Pokušaj da pronađete odgovor poboljšava vaše vještine razmišljanja dok jača vaše znanje matematike.

Pored toga, to je odlična vježba pamćenja i efikasan način rada na kritičkom razmišljanju. Generalno, prihvatiti matematički izazov znači poboljšati svoju mentalnu agilnost.

Da bismo vam to dokazali, pozivamo vas da pronađete odgovor na jednačinu 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ?

Na prvi pogled, operacija izgleda jednostavno. Međutim, moći ćete da ga riješite samo ako pažljivo analizirate komponente jednačine. Ako ih pažljivo pregledate, dobićete opšte razumevanje operacije.

Da bi rešili ovaj test, dajemo vam 20 sekundi. Ovo je više nego dovoljno da dokažete svoju vrednost i svoje sposobnosti. Uključite štopericu i počnite!

Da li ste uspjeli da pronađete tačan odgovor na jednačinu u zadatom roku? U nastavku možete pročitati tačan rezultat ove jednačine.

Rješenje

Odgovor na operaciju 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ? dobija se primenom matematičkog koncepta koji je pravilo redosijleda PEMDAS operacija.

Ovaj princip se sastoji od poštovanja redosleda prioriteta operacija, odnosno prvenstvo zagrada i eksponenta, množenja i dijeljenja počevši s lijeva na desno, i sabiranja i oduzimanja takođe idu s lijeva na desno.

Dok obraćate pažnju na jednačinu koju treba rešiti, jasno možete videti da ona nema eksponente, već zagrade. Dakle, ono što prvo treba da uradite je da počnete odatle. Imate (6 + 9) = 15.

Operacija tada može imati sledeći oblik: 88 ÷ 4 x 15 = ? Kao što vidite, ostaje samo množenje i deljenje. Idući s leva na desno, dobijate kao konačni proizvod: 88 ÷ 4 x 15 = 22 x 15 = 330.

Ako je vaša računica došla do 330, onda ste prošli IQ test. Imate dobre kognitivne sposobnosti i odličnu mentalnu agilnost.

S druge strane, ukoliko vam je zadatak zadao muke, samo treba više vježbati i rezultati neće izostati.