“UMJESTO DA 30 GODINA GRADITE KUĆU KOJA VAŠOJ DJECI NEĆE BITI POTREBNA, URADITE OVO”

Arhitekta Aleksandar Borodin je izdvojio 3 savjeta u gradnji koja svako od nas treba da prati

Arhitekta Aleksandar Borodin je jednom prilikom dao 3 dobra savjeta za gradnju kuće, a njegov pristup se zasniva na tome da se ne grade kuće kao zgrade u kojima niko neće živeti, već da se razmišlja pametno i djeluje u skladu sa svojim potrebama.

Ukoliko ste planirali da izgradite kuću ili vikendicu, poslušajte šta on ima da kaže:

“Vašoj djeci nikada neće trebati vaša kuća. Vremena su sada jednostavno takva. Nekada smo dizajnirali plemenske “kuće”, tospratnice za sinove, snaje i unuke. Danas djeci ne trebaju takvi domovi. Vaš sin neće dovesti snajku u kuću, neće čekati da vi umrete da bi se on oženio…. Zašto onda gradite kuću 300 godina, trošite nevjerovatno mnogo novca, a sljedećoj generaciji ona neće biti ni potrebna?”

Umjesto toga on predlaže sljedeće:

Savjet broj 1. – Izgradite jednostavnu kuću bez podruma i tavana – samo osnovno. Po njemu, ušteda je ogromna ako izgradite kuću samo sa dvije spavaće sobe, kuhinjom i kupatilom.

“Pravilno izračunajte svoje resurse i odaberite onakvu kuću kakvu ćete napraviti bez opterećenja za 10 do 15 godina.”

Savjet broj 2. – Organizujte prostor mudro

“Ako već pravite kuću, ona mora biti baš po vašoj mjeri. Na primjer, neka kuhinjski prozori gledaju na put, tako ćete dok perete suđe vidjeti ko vam dolazi pa ćete moći da stavite kafu.

Roštilj treba napraviti tako da se možete diviti zalasku sunca dok roštiljate.

Važno je da vaša kuća bude udobna vama.”

Savjet broj 3. – Bazen i garaža vam nisu potrebni

“Ako napravite bazen u dvorištu biće to ovako: prve nedelje ćete se kupati svi. Mjesec dana kasnije ćete se kupati jednom u dvije nedelje, a poslije 3 ili 4 mjeseca više se niko neće kupati u bazenu. Zašto? Nemate vremena za to. Poslije ćete u bazenu vidjeti samo obavezu za čišćenje, nikad izvor uživanja.

Ista je situacija sa garažom. Samo 5 % ljudi ostavlja kola u garaži. Zašto? Lijenost. Garaža se vremenom pretvara u skladište i nakon par mjeseci u njoj više neće ni biti mjesta za kola.

Zato poslušajte moj savjet i gradite pametno, samo ono najosnovnije.”