TESTAMENT OSTAVIO REGION BEZ RIJEČI: Ilinka i Đuro 700.000 eura ostavili NEPOZNATIMA! Činom oduševili sve! EVO KOME SU OSTAVILI NASLJEDSTVO


Dobrotvorni čin bez presedana dogodio se 2016. godine, kada je Institutu za majku i dijete javljeno da će dobiti donaciju od preko 700.000 eura.

Donator nije bila neka javna ličnost, već baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović koji su uslijed balkanskih previranja otišli u inostranstvo, gdje su do kraja živjeli.

“Institut za majku i dijete u Beogradu dobio je donaciju vrijednu 750.000 eura, koju je testamentom zavještao bračni par srpskog porijekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odjeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme”, glasila je tadašnja vijest.

Institut za majku i dete

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli poslije Drugog svjetskog rata.

– To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u posljednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu – rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zavještali bolesnoj djeci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za posljednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

NEVJEROVATNA LJUBAV

Trifunovići nisu bili bilo kakav par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dvije sestre koje su tada živjele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon svoje smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj djeci.


Zahvaljujući njima, Institut za majku i dijete tada je potpuno obnovio odjeljenje dječije patologije, jedino odjeljenje dječije patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je za Kurir izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog djela.

Institut za majku i dete

– Veoma sam ponosna i sretna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dijete. Ujak i ujna nisu imali djece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi – rekla je ona.


Trifunovići su se poslije Drugog svjetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.

– Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovjek i ponosna sam na njega – izjavila je rođaka ovog bračnog para velikog srca.

(Kurir.rs)