TESLA JE SAMO OVO JEO ZA DORUČAK: Davalo mu je SNAGU KAO APOLONU, ništa drugo nije HTIO


Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbijedite odgovarajuće gorivo”, govorio je Tesla, ali i isticao kako je vremenom uvidio da su dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

“Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj mjeri kao kad sam bio dječak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem”, pišu na sajtu Tesla Universe.


Za doručak je volio da pije mlijeko jer obiluje proteinima, i da jede jaja, posebno bjelanca jer su također bogata proteinima. Volio je i rižu, ali sir ne.

„Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše crijeva, daje tijelu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i sjeckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad.“

Nikola Tesla

Tesla je hvalio i voće, a za šećer je govorio da u malim količinama nije opasan, s tim što ne smijemo zaboraviti da ga u voću ima dosta.


Meso jeo dvaput godišnje

Na pitanje da li je vegetarijanac ili ne, Tesla je ovako kazao:

„Meso jedem vrlo rijetko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se vari. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, mada nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.