Tajne nasljeđivanja: Šta dijete preuzima od majke, a šta od oca? Otkrijte ključne karakteristike!

Istraživanja provedena u znanstvenom području su pružila uvjerljive dokaze koji potvrđuju da roditelji obično prenose slične karakteristike na svoju djecu.

Kada se dijete rodi, roditelji i okolina odmah počinju proučavati s kime dijete najviše nalikuje. Znanstvenici su jasno utvrdili da inteligenciju dijete nasljeđuje od majke, ali što točno možemo zahvaliti majci, a što ocu? – Dio karaktera je urođen, dok je veći dio rezultat odgoja.

Odgojni stilovi, metode i utjecaj obiteljskog okruženja igraju ključnu ulogu u razvoju i oblikovanju djeteta. Roditelji su primarni odgajatelji djeteta i svojim razmišljanjima, djelima, postupcima i komunikacijom značajno utječu na njegovu budućnost, objašnjava Lana Kihas, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Genetika djeteta, nastavlja Kihas, proizlazi iz genetike njegovih roditelja. Dolazimo na svijet s naslijeđenim karakteristikama, ali trebamo iskustvo da bismo se razvili kao osobe. Iako je genetika vrlo složena i kompleksna, postoje pravila kojima se neke stvari mogu predvidjeti s relativnom sigurnošću.

Kada je riječ o nasljeđivanju visine, otac ima dominantniju ulogu. Ako je otac visok, i dijete će vjerojatno biti visoko. Gen za skloneću debljanju se obično prenosi od majke. Što se tiče boje kose, ključnu ulogu ima dominantni gen majke za boju i strukturu kose. Također, gen koji određuje gubitak kose dolazi s majčine strane.

Drugim riječima, muškarci mogu zahvaliti svojim majkama na sklonosti prema ćelavosti. Jedna od privlačnih karakteristika na licu su rupice na obrazima. Rupice su povezane sa strukturom lica, a ta karakteristika uglavnom dolazi od očeva, kao i struktura zubi. Naime, očevi geni za nasljeđivanje strukture zubi su dominantniji, što znači da će dijete vjerojatno imati vrlo slične zube kao odrasla osoba ako otac ima velike zube.