SVI SU MISLILI DA JE MRTAV: Darko upao u Sjeničko jezero prije 15 godina, sada pronađen živ i zdrav!


Nakon 15 godina od kako je nestao bjeloglavi sup Darko je pronađen, iako su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica mislili da nije preživio.

– Čudan je osećaj kada posle 15 godina prepoznate supa za koga ste verovali da nije preživeo. Kao da ste sreli starog prijatelja. Beloglavi sup Darko upao je u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. U to vreme još nije bio izgrađen prihvatni centar za oporavak supova pa su ptice oporavljane u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima – objavili su članovi Fondacije za zaštitu ptica grabljivica na svom fejsbuk profilu.

Da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije tada je brzo reagovao i markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. Od tada ga niko više nije vidio.

– Darko je prvi sup kome smo odredili pol i poslednji kome nismo stavili kolor prsten jer smo ih uveli u upotrebu tek od 2008. Darku je krilna markica davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Međutim metalni prsten se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe u naše ruke bilo kao uginula ili uhvaćena. Iz tog razloga je Darko ostao nevidljiv za nas sve ovo vremem dodaju u Fondaciji za zaštitu ptiva grabljvica.

650823-16726713561575565070250445-1555848800dobrila-foto-rina-f-f-1

foto: RINA


Član Fondacije Saša Preradović profesionalni fotograf krajem prošle godine izradio je pravu studiju na fotografisanju supova. Analizom fotografija uspeli su sa njih da pročitaju metalni prsten i identifikuju Darka, zaboravljenog supa.


– Na hranilištu smo bilježili stare supove koji su posjedovali metalni prsten ali ne možemo da ih očitamo. To su zaboravljeni najstariji supovi stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice – zaključuju u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

(Informer.rs)