SVI KOJI NOSITE MOBITEL U WC ODMAH PRESTANITE: Evo zbog čega, donosimo 5 RAZLOGA!

Ako ste tip osobe koja jednostavno ne može u toalet bez telefona, onda biste trebali znati koji su to rizici, ondosno kako ova navika utječe na naše zdravlje i naš um.

U nastavku vam donosimo listu glavnih problema koji mogu nastati korištenjem pametnog telefona u toaletu.

1. Širenje štetnih bakterija

Nedavno istraživanje pokazalo je da su telefoni prljaviji od wc daske.

Ovo istraživanje sprovedeno je na telefonima srednjoškolske djece i pokazalo je da su bili pokriveni E. coli. Ova štetna bakterija može uzrokovati crijevne probleme i nije jedina štetna bakterija koju možete dobiti iz kupatila.

Foto: Pixabay

2. Povećava se rizik od dobijanja hemoroida

Ovo je posljedica dužeg vremena provodenog u toaletu. Kao posljedica javlja se veliki pritisak na naše organe.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdio ovaj zaključak, činjenica je da se povećao broj slučajeva hemoroida od pojave pametnih telefona. Stoga, gubljenje vremena na telefonu dok ste na toaletu ponekad može biti opuštajuće, ali može uzrokovati i neke zdravstvene probleme koji su više nego neugodni.

3. Ograničavanje sposobnosti razmišljanja

Mobilni telefoni zapravo ometaju našu koncentraciju i razmišljanje, ograničavajući našu sposobnost rješavanja raznih problema.

Dakle, vrijeme bez telefona i ometanja ključno je za naše umove, a isključivanje i provođenje vremena bez njega ponekad je upravo ono što nam treba. To znači da nošenje telefona sa sobom u toalet oduzima nam dragocijene pauze koje su nam potrebne.

Foto: Pixabay

4. Može uzrokovati disfunkciju karličnog dna

Provođenje dužeg vremena na toaletu dok smo ometeni našim telefonima može izazvati probleme sa našim mišićima. Posebno, naši organi kao što su crijeva, mjehur i vagina mogu patiti jer mišić zdjelice više nije dovoljno jak da ih podrži.

To je dijelom zbog našeg položaja na toaletu, pogotovo ako ste dugo pogrbljeni nad telefonom.

5. Odvajanje od stvarnosti

Dok nas pametni telefoni povezuju sa svijetom oko nas kao što ništa drugo ne može, oni također stvaraju veliku ovisnost. U stvari, 1 od 10 ljudi bi radije izgubio prst nego telefon. Ovo očigledno nije dobar znak, jer pokazuje da smo počeli da se izolujemo od stvarnosti i da više živimo u virtuelnom okruženju.

Šta mislite o činjenici da je društvo zavisno od telefona? Mislite li da može biti štetno? Pišite nam u komentarima.