Sve je veći broj mladih koji doživljavaju moždani udar

Sve je veći broj mladih koji doživljavaju moždani udar, a oni koji su preležali koronavirus imaju tri do pet puta veći rizik od ove komplikacije, rekla je dr Marjana Vukićević, direktorka bolnice “Sveti Sava”.

dr Marjana Vukićević
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

– Virus izaziva multiorganske promene, promene na krvnom sudu, dovodi do upale zida, zid se sužava i na tom mestu može doći do zapušenja krvnog suda. S druge strane, povećava zgrušavanje krvi, što predstavlja rizik za nastajanje moždanog udara – objasnila je za RTS dr Vukićević.

Ona je navela i da se ne javljaju samo stariji ljudi, koji su obično najčešći pacijenti, već je u bolnici tretiran čak i pacijent star samo 21 godinu, koji je doživeo moždani udar.

– Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vreme i došli u bolnicu po pomoć – kazala je dr Vukićević i dodala:

Posao, Moždani Udar, Stres
FOTO: SHUTTER

– Simptomi moždanog udara su otežan govor, iznenadno “krivljenje” lica, slabost u ruci ili nozi, otežano kretanje. I sve su to signali da se hitno mora kod lekara.

Poredeći sojeve kovida i talase koje su izazvali, dr Vukićević je rekla da delta varijanta nije bila najteži period.

– Kada se porede sva tri talasa kovida, beta soj je bio najteži jer pacijenti nisu bili vakcinisani, nismo bili pripremljeni na sve to i u toj fazi smo imali najteže moždane udare. U delta soju smo imali vakcinisane pacijente sa blažim oblicima bolesti. Kada se pogledaju snimci, mnogo je bolja slika kod omikrona na plućima. Ima i tu pacijenata koji su lošeg imuniteta i lošije slike na plućima, ali se kod mozga ne razlikuju od zdravih pacijeneta. Kod delta soja su to bili teški moždani udari, gde su zahvaćeni veliki krvni sudovi.