SUPERĆELIJSKA OLUJA TUTNJI KA SRBIJI: Poslije Hrvatske i Slovenije vjetar nosio krovove i u BiH! Ovdje bi prvo mogla da udari! (VIDEO)

Čvrsti olujni okvir zahvatio je Sloveniju, tada i sjeverni dio Hrvatske, i nosio solidne pljuskove s grmljavinom, gradom i turbulentnom klimom, ali uz to i izuzetno jake pljuskove.

Bosnu i Hercegovinu su tokom večeri pogodila ozbiljna područja snage kojoj su se pridružili i olujni vjetrovi koji su rušili drveće, skidali krovove sa kuća i uzrokovali nestanke struje.

U Travniku je povjetarac evakuirao drveće, tako da ih je bilo napolju. Povjetarac je oborio i stabla u Mostaru i Sarajevu, ali značajnije štete nije bilo, prenosi Klix.ba.

Na prostoru Bugojna postoje uporedni rezultati, a na kvartovskim ulazima javljaju da su meštani očistili ulicu na koju je palo drveće.

Na prostoru Zenice zbog oluje nije bilo štete, ali je tokom noći došlo do kratkog zamračenja u cijelom gradu zbog udara groma.

Prethodne večeri oluja je zahvatila i sjever Hrvatske, Sloveniju i Austriju.

Nevrijeme dodatno u Banjaluci

Ekstremna oluja zadesila je Banjaluku prethodne večeri, jak povjetarac je oborio drveće, pogođeno je i nekoliko dijelova grada.

Kako prenosi ATV, drvo je palo u gradu u banjalučkim Rosuljama. Banjalučani su u nekoliko dijelova grada ostali bez struje, a na pojedinim područjima padao je led.

U banjalučkim naseljima prethodne večeri, tokom kišnog nevremena, nestalo je struje u pojedinim naseljima, poput Piskavice. U Visokom je povjetarac oborio ogroman broj stabala.

Takođe se pojavljuje u Srbiji

Prema meteorolozima, oluja će se večeras pojaviti u Srbiji.

Meteorolog Marko Čubrilo izjavio je da se front virusa pomera i da donosi svež vazduh iu Srbiju.

“U ranim večernjim i noćnim satima nemoćan, hladan front bi se trebao kretati nad zapadnim i sjevernim dijelovima okruga. Baš kao i prošle sedmice, mala mjera vlažnog i prirodnog zraka, u dodiru sa pregrijanim zrakom iznad nas , će ozbiljna područja snage za cilj i početak jakih okvira oluje”, izjavio je on. Porastao je.

Kako je ukazao, ove opasnosti će se ubrzano kretati dalje na istok kroz sjeverozapadnu i zapadnu Hrvatsku, a do noći bi trebale zahvatiti istočnu Hrvatsku, sjeverne, u rijetkim prilikama žarišne, a možda i sjeveroistočne dijelove Bosne i Hercegovine, dok pred noć i tokom uveče, prema četvrtku, uticali bi na Vojvodinu, severnu Šumadiju, deo zapadnog Podrinja, a do četvrtka ujutru bi se prenela ovlašćenja nad delovima žarišne i istočne Srbije.

Kako dalje dodaje, u srijedu uveče i u noći prema četvrtak nad sjeverozapadnim, sjevernim, a potom i istočnim dijelovima Hrvatske, zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, nad Vojvodinom, sjeverozapadnom Srbijom, sjevernom Šumadijom i sjeveroistočnom Srbijom biće potpuno nestabilno sa čvrste kišne oluje i debakli u susjedstvu.

– Ponovo će postojati idealne granice za napredovanje superćelijskih oluja – napominje Čubrilo i dodaje da će zapravo tek u sredu želeti da detaljnije sagleda ovaj rizik, piše Kurir.