Stavili su automobil u nuklearni bunker prije 50 godina, a onda su se vratili po njega: Evo kako sada izgleda


Godine 1927., grad Tulsa u Oklahomi slavio je 50 godina od postizanja državnosti. Obično bi se održavao godišnji festival pod nazivom “Tulsarama” u znak sjećanja na događaj. Međutim, zvaničnici su odlučili da zakopaju vremensku kapsulu ispred zgrade gradskog suda sa istorijskim predmetom.

A taj predmet je bio potpuno novi 1957 Plymouth Belvedere Sport Coupe. Automobil je prvi put iskopan, tačno 50 godina kasnije.

Stanje automobila će vas oduševiti.

Jedinstveno naslijeđe Tulse

Osim toga, stanovnici Tulse željeli su biti sigurni da će njihovo naslijeđe živjeti i nakon njih. Da bi se to dogodilo, zakopali su male vodootporne čelične kontejnere ispod jakog i teškog cementnog svoda. Gradske vlasti su vjerovale da će buduće generacije moći pronaći ove predmete i naučiti više o tome kakav je život izgledao u to vrijeme.Foto: trips-shop.com

Istorija Plymouth Belvederea

Predsjedavajući gradske komisije za proslavu jubileja, Louis Roberts, objasnio je da je Plymouth Belvedere Sport Coupe odabran kao historijski predmet koji će biti zakopan jer su željeli automobil u znak sjećanja na Tulsinu industrijsku genijalnost. Bio je to potpuno napunjeni Plymouth V8 Coupe u sjajnoj boji pustinjske zlatne i pješčane dine. A bijela boja sa gornje strane vinila zaista je učinila da se automobil ističe.

Foto: trips-shop.com

Plymouth u rupi

28. maja 1957. Plymouth je ubačen u prethodno iskopanu rupu ispred zgrade suda okruga Tulsa. Zatim je kranom spuštena na betonsku platformu koja može podnijeti eksploziju nuklearne bombe. Auto je bio pun raznih stvari koje su bile uobičajene u to vrijeme, kao što su kutija cigareta, limenka piva, boca sirove nafte iz Oklahome i još mnogo toga. Nakon što su ovi predmeti postavljeni u Plymouth, automobil je prekriven automobilskim poklopcem, a zatim je na njega postavljen čvrsti cementni trezor.


Foto: trips-shop.com
Foto: trips-shop.com

Nakon 50 godina

Nakon 50 godina, 15. juna 2007. godine, automobil je prvi put otkopan. Kako bi se osiguralo da proces teče glatko, pripreme su obavljene 18 mjeseci ranije. Događaju je prisustvovalo 9000 ljudi, uključujući turiste, medije i stanovnike grada. Nažalost, područje na kojem je automobil bio zakopan nije bilo vodootporno. Zbog toga je boja automobila promijenjena. Osim toga, bilo je nekih inženjerskih grešaka u to vrijeme, zbog čega je voda ušla i oštetila automobil.

Svi su bili šokirani kada su vidjeli auto u takvom stanju. Unutrašnjost automobila bila je potpuno uništena.

Foto: trips-shop.com

Sretni dobitnik

Raymond Humbertson je proglašen za sretnog dobitnika džekpota iz 2007. Nažalost, Rejmonda Hambertsona više nema i njegova supruga je takođe umrla. Ali, dvije sestre i nećak su sada vlasnici automobila. Uz automobil su dobili i ukupan novac od 666,85 dolara. Prema slikama, ova suma novca nije dovoljna za popravku automobila.

Foto: trips-shop.com

Restauracija klasičnog automobila

Nasljednici su sada zaduženi za restauraciju vozila. Konačno su odlučili da će uložiti sve napore da automobilu vrate prvobitnu ljepotu. Ali postoji jedan veliki problem. Korozija je prilično oštetila neke dijelove laka. Postupak će biti dugotrajan i naporan. Stručnjaci će morati biti vrlo oprezni prilikom uklanjanja korozije, jer ne žele oštetiti originalni lak. Ova izuzetna ljepotica oduzimala je previše novca koji u to vrijeme mnogima nije bio dostupan. Oko 15000$ potrošeno je na ovaj automobil.

Foto: trips-shop.com

Sudbina automobila

Zbog intenzivne hrđe nije je bilo moguće ukloniti bez oštećenja originalnog laka. Tako da je popravka otkazana. Šasija je oštećena, a dijelovi motora su zahrđali i ne mogu se popraviti.

Foto: trips-shop.com

Odluka o restauraciji

Vlasnik Ultra one, Dwight Foster, iznio je svoje stavove o automobilu. Rekao je da bi bilo glupo trošiti novac na njegovu restauraciju.

Foto: trips-shop.com

Novi dom gospođice Belvedere


Gospođica Belvedere je dobila novi dom u muzeju, ali nije u voznom stanju. To je Muzej povijesnih auto-atrakcija koji se nalazi u Illinoisu. Posjetioci i dalje mogu da vide ovaj automobil i njegovu impresivnu priču.

Foto: trips-shop.com
Foto: trips-shop.com