Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da jedemo slatko

Preterana konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca zbog čega dijetetičari savjetuju da količinu istog smanjimo na najmanju moguću meru. Ako želimo da izbacimo šećer iz ishrane, potpuno ili privremeno, to može dovesti do primetnih promena u našem telu i raspoloženju. Kako donosi The Healthy, postoji nekoliko benefita koje će nam se dogoditi ako se odreknemo slatkiša.

Izgledaćemo mlađe

Stručnjaci upozoravaju da preterivanje sa slatkim može dovesti do ranijeg nastanka bora pa ćemo samim time izgledati starije nego što zapravo jesmo. S druge strane, ako smanjimo unos šećera, objašnjavaju kako bismo mogli izgledati mlađe. Stvar je u tome što šećer uzrokuje glikaciju, proces kojim se molekuli šećera vezuju za kolagen i elastin u našoj koži.

Naime, to su dva glavna proteina koja našoj koži daju mladalačka svojstva, a odricanje ili barem smanjenje količine šećera koji jedemo takođe može smanjiti nivo glukoze i insulina u krvotoku, smanjujući pritom hronične i akutne upale povezane sa starenjem.

Bićemo srećniji

Iako mnogi ljudi misle da će ih slatko usrećiti, istraživanja zapravo dokazuju kako je konzumacija šećera povezana s višim stopama depresije. Kako objašnjavaju stručnjaci, to može biti zbog činjenice da šećer može dovesti do hronične upale što direktno utiče na rad mozga. Ako izbacimo šećer iz ishrane, mogli bismo da primetimo da smo boljeg raspoloženja.

Mogli bismo da smršamo

Šećer može stvoriti zavisnost, a kada smanjimo količinu koju jedemo, unosimo manje kalorija i gubimo na težini. Naime, kada jedemo rafinisani šećer, naše telo ne dobija signal da smo siti zbog čega unosimo više kalorija nego što nam je uopšte potrebno te samim time dobijamo suvišne kilograme. Dijetetičari objašnjavaju da će se naši hormoni prirodno regulisati kada šećer zamenimo hranjivom celovitom hranom.

Imaćemo jači imunitet

Brojna istraživanja pokazuju kako je preterana konzumacija namirnica bogatih šećerom, naročito rafinisanim, povezana s oslabljenim imunitetom. Samim time skloniji smo raznim bolestima, a ako smanjimo unos slatkog, i imunitet će nam biti mnogo otporniji.

izvor b92.net