Šmit na RTRS-u: Nemam ništa protiv Dodika, ali imam protiv njegovih odluka
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prilikom gostovanja u Teleringu na RTRS kazao je da nema ništa protiv Milorada Dodika.

Istakao je Šmit kako se protivi Dodikovim odlukama, ali da je njegov posao da razgovara sa svima. Izjavio je kako ne kaže da ne želi razgovarati sa Dodikom, ali da predsjednik manjeg bh. entiteta to odbija.

– U najboljem interesu RS-a, sugerisao bih da promijeni taj stav. Јa razgovaram s drugim političkim strankama. Imao koristan razgovor sa Mladenom Ivanićem i volim da razgovaram sa mladim ljudima. 

Kada je u pitanju Milorad Dodik ja ne kritikujem njega već njegove odluke. Јaki ljudi moraju prihvatiti da mogu pogriješiti i da zbog toga moraju da snose posljedice – kazao je Šmit.

Rekao je da Dodika ne posmatra kao neprijatelja. Također, dodao je da on neće donositi zakon o državnoj imovini, već Parlamentarna skupština BiH.

Šmit je tokom gostovanja u Teleringu kod Mate Đakovića kritikovao Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH.

– Nešić bi trebao biti meni zahvalan što se ovoliko trudim da donesem boljitak ovoj zemlji. Trebalo bi ga biti stid što se upušta u ovakve igre.

Ako neko misli da se može poigravati sa ovim temama samo da bi napravio šou, onda to ne prihvatam. To je neodgovorno ponašanje. On bi trebao biti svjestan da se ne može ovko ponašati i ne dopada mi se njegovo ponašanje – kazao je Šmit.