SIGURNO PRVI PUT ČUJETE: Evo čemu služi RUPICA IZMEĐU NOSA I GORNJE USNE

Vjerovatno ste se nekad zapitali koja je svrha rupice iznad gornje usne, ali nikada niste dobili konkretan odgovor. Radi se zapravo o filtrumu koji ima važnu ulogu na ljudskom licu, jednako važnu kao nos ili oči. No što je tačno filtrum i zašto ga imamo?

Na temelju dostupnih podataka, naučnici su zaključili da je riječ o mjestu na kojem se različiti dijelovi lica spajaju u jedno.

Filtrum se nalazi između nosa i gornje usne, a označava mjesto gdje se tri glavna dijela lica spajaju u jednu slagalicu. Razvoj lica započinje između drugog i trećeg mjeseca trudnoće, a ako se lice ne oblikuje tijekom tog perioda zbog genetskih ili drugih razloga, nikad neće. Filtrum se formira kada se tri glavna dijela slagalice susreću na gornjoj usni, stvarajući udubljenje koje nazivamo filtrum.

Iako se čini nebitnim, filtrum zapravo igra važnu ulogu u izgledu lica. Na primjer, filtrum može utjecati na to kako se usne izgledaju, posebno na to jesu li usne tanke ili pune. Također, filtrum je jedan od ključnih elemenata u stvaranju simetrije lica, koja je važna u estetskoj hirurgiji.

Istraživanja su pokazala da filtrum ima i funkcionalnu ulogu, osim estetske. Naime, filtrum pomaže u odvajanju gornje i donje usne te spriječava da se slina i hrana skliznu niz bradu. Osim toga, filtrum je važan i za govor, jer pomaže u oblikovanju riječi i zvukova.

S obzirom na važnost filtruma, ne čudi da se mnogi ljudi odlučuju za estetske zahvate kako bi poboljšali izgled svog filtruma ili usana u cjelini. Postoje različite metode za poboljšanje izgleda filtruma, kao što su punila ili korekcija usana.

Međutim, prije nego se odlučite na bilo kakav estetski zahvat, važno je konsultovati se s iskusnim stručnjakom koji će procijeniti je li taj zahvat zaista potreban, te koja je najbolja metoda za postizanje željenog rezultata.