SEDAM STVARI KOJE SVAKA ŽENA TREBA ZNATI PRIJE NEGO ŠTO RODI DRUGO DIJETE: Evo šta se događa sa vašim tijelom, obratite pažnju na broj 3

Bright Side je objavio članak u kojem se upoređuju važne tačke o drugoj trudnoći u odnosu na prvu, uz napomenu da svaka trudnoća predstavlja posebno iskustvo za ženu.

U nastavku su navedene neke od tih tačaka.

Prva razlika koju se navodi je da druga trudnoća može uzrokovati više umora. Dok je prva trudnoća često obilježena osjećajem energičnosti i pažnjom od partnera, prijatelja i porodice, druga trudnoća donosi i dodatnu odgovornost brige o prvom djetetu, što može smanjiti vrijeme za odmor i opuštanje. Također, tijekom druge trudnoće tijelo proizvodi veće količine hormona progesterona, što može uzrokovati povećan umor.

Foto: Pexels

Druga razlika je u tome što se bebine pokrete može osjetiti ranije u drugoj trudnoći. Dok se u prvoj trudnoći bebine pokrete obično može osjetiti između šesnaestog i dvadeset pete sedmice, u drugoj trudnoći može doći do osjećaja djetetovih pokreta već u trinaestoj sedmici.

Treća razlika se tiče veličine trbuha. Kod mnogih žena koje su prvi put trudne, stomačić se obično pojavljuje u drugom tromjesečju, dok se u prva tri mjeseca obično ne vidi. Međutim, u drugoj trudnoći ili kasnijim trudnoćama trbuh se može pojaviti ranije. To je zato što se trbušni mišići mogu malo rastegnuti i ne vratiti se u prvobitnu veličinu.

Foto: Pexels

Četvrta razlika se odnosi na jutarnju mučninu, koja može biti prisutna u većoj ili manjoj mjeri. Dok neke žene nikada ne iskuse jutarnju mučninu, kod drugih može biti prisutna u intenzivnijem obliku nego u prvoj trudnoći.

Peta razlika se tiče osjetljivosti grudi, koja može biti manja ili izostati u drugoj trudnoći u odnosu na prvu. Dok se u prvoj trudnoći obično povećava osjetljivost dojki i veličina grudi, u drugoj trudnoći to nije uvijek slučaj.

Šesta razlika se odnosi na položaj bebe, koja se može spustiti niže u drugoj trudnoći nego u prvoj. To može biti posljedica slabljenja trbušnih i zdjeličnih mišića nakon prve trudnoće.

Sedma razlika se odnosi na bolove u leđima. Točno je da druga trudnoća može uzrokovati jače bolove u leđima. Hormon relaksin igra ključnu ulogu u tome jer pomaže u opuštanju mišića i zglobova kako bi se tijelo pripremilo za porođaj. Međutim, ovaj proces može uzrokovati bolove u leđima, posebno ako je žena već imala probleme s leđima u prošlosti.

Foto: Pexels

U drugoj trudnoći ili nakon nje, mišići i zglobovi već su bili izloženi relaksinu tijekom prve trudnoće, što može dovesti do daljnjeg opuštanja i povećanja boli. Važno je naglasiti da se bolovi u leđima mogu pojaviti i zbog drugih čimbenika poput prekomjerne tjelesne težine, loše držanja tijela, sjedilačkog načina života ili stresa. Stoga je važno obratiti se svom liječniku ili fizioterapeutu kako bi se procijenili uzroci boli i razvila odgovarajuća terapija ili vježbe koje će pomoći u ublažavanju boli i prevenciji njezine pojave.

The post SEDAM STVARI KOJE SVAKA ŽENA TREBA ZNATI PRIJE NEGO ŠTO RODI DRUGO DIJETE: Evo šta se događa sa vašim tijelom, obratite pažnju na broj 3 appeared first on .