Sarina majka Aleksandra Blagojević i otac Miloš Kuprešanin godinama bezuspešno traže grob svog deteta, a poslednjih godinu dana su im se u potrazi pridružili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)

Sarina majka Aleksandra Blagojević i otac Miloš Kuprešanin godinama bezuspešno traže grob svog deteta, a poslednjih godinu dana su im se u potrazi pridružili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)

“Zovem iz Kliničkog centra da vas obavestim da je vaše dete jutros preminulo”, ovo je vest koju je Miloš Kuprešanin primio 8. septembra 2018. dok je bio na putu za UKC Republike Srpske, u Banjaluci, sa namerom da supruzi Aleksandri, koja se tek porodila, odnese lekove.

Aleksandra je u osmom mesecu trudnoće rodila devojčicu Saru, za koju su doktori i sestre rekli da je proplakala, da je živa. Dva dana nakon toga saopštavaju im da je beba umrla, naveo je u svom dokumentarnom filmu “Gde je Sara” Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Devojčicu, kako tvrde roditelji u filmu, navodno, sahranjuju bez pitanja i njihove saglasnosti. Miloš i Aleksandra od tada su u potrazi za njenim posmrtnim ostacima, koji, kako su rekli, nisu pronađeni na mestu gde je rečeno da je beba sahranjena.

“Trudnoća je bila uredna, a onda…”
Priča počinje kada Aleksandra u 7. mesecu trudnoće odlazi na redovnu kontrolu kod svog ginekologa koji ustanovljava da ima višak plodove vode. Upućuje je na UKC RS da obavi ekspertni ultrazvuk. Doktorka joj potom, tvrdi Aleksandra, saopštava da hitno mora u Beograd jer “njihovi doktori neće to da rade”, ne objašnjavajući na šta misli, navodi se u dokumentarnom filmu CIN-a.

“Tokom noći bude me i ponovo rade CTG. Da bi 6. septembra rekli da sam dobila kontrakcije i da treba hitno da idem na carski rez. Kao prevremeni porod. Kada je to završeno nisam čula dete da plače. Videle sam samo babicu da izlazi na vrata sa detetom u naručju. Drugi deo ekipe zašiva ranu i pojavljuje se doktor koji govori: Aleksandra, čestitam, dobili ste devojčicu. Teška je 1,9 kg, duga 45 centimetara. Proplakala je, prodisala je. Stavili smo je u inkubator, sve je u redu”, ispričala je Aleksandra ekipi Centra za istraživačko novinarstvo, u potresnom dokumentarnom filmu „Gde je Sara“.

Da je Sara rođena živa, doktori i sestre saopštili su i njenom ocu, ali i Aleksandrinim roditeljima koji su čekali u hodniku. Drago Blagojević, Aleksandrin otac, kasnije je uspeo i da vidi devojčicu.

“Bila je tamnoputa kao Aleksandra”
“Imala je kosicu tri centimetra. Tamnoputa kao Aleksandra”, priseća se.