SARDINE SU MOĆNA NAMIRNICA, ALI UPOZORENJE: Ove 3 grupe ljudi bi trebalo da je izbjegavaju – prave više štete nego koristi


Sardine su bogate vitamina, mineralima i proteinima, ali evo ko bi trebalo da je izbjegava…

Sardina je vrsta ribe koja, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, ona sadrži i brojne vitamine, minerale i proteine. Odlična je namirnica koja će da zadovolji ključne potrebe organizma većine, ali i za one koji poste. Prema riječima nutricionista trebalo bi da jedemo barem dva puta sedmično.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kad je riječ o ishrani, navodi “Američka asocijacija za srce i kradiovaskularne bolesti”, a prenosi potal Webmed.

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Međutim, osobe sa određenim zdravstvenim problemima ne bi smjeli da ih jedu.

sardine

Ko ne smije da ih jede
Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svježem obliku ili konzervisane, nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbjegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.


Osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, zbog prisustva natrijuma u njima, trebalo bi da ih u ograniče. Natrijum privlači vodu i povećava količinu krvi u tijelu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije za duplo, savjetuju stručnjaci.


(MONDO)