SAD: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu u Gazi za vođenje vojnih akcija
BIJELA kuća je danas rekla da ima vlastite obavještajne podatke da je Hamas koristio Al Shifu, najveću bolnicu u Gazi, za vođenje vojnih operacija, a vjerojatno i za skladištenje oružja, istaknuvši da te radnje predstavljaju ratni zločin.

“Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu bolnicu kao zapovjedno mjesto i za kontrolu”, a vjerojatno za skladištenje oružja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One. “To je ratni zločin.”

“Hamas i Islamski džihad koriste neke bolnice u Gazi, uključujući Al Shifu, za držanje talaca”

Također je rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Hamas i palestinski Islamski džihad koriste neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al Shifu, za prikrivanje ili potporu svojih vojnih operacija i za držanje talaca. Po njegovim riječima, te skupine su također bile spremne odgovoriti na izraelske vojne operacije protiv tog objekta.

Te su informacije došle iz raznih obavještajnih izvora, rekao je Kirby dodajući da je Bidenova administracija u utorak smanjila razinu tajnosti nekih podataka kako bi svoje zaključke mogla podijeliti s novinarima.

“Ne podržavamo napad na bolnicu iz zraka”

Kirby je istaknuo da akcije Hamasa u bolnicama nisu umanjile odgovornost Izraela da zaštiti civile, ali je priznao da su time napori Izraela da iskorijeni Hamas postali složeniji.

“Da budemo jasni, ne podržavamo napad na bolnicu iz zraka. Ne želimo vidjeti sukob u bolnici u kojoj nevini, bespomoćni, bolesni ljudi jednostavno pokušavaju dobiti medicinsku skrb koju zaslužuju”, rekao je.

“Bili smo jasni u više navrata – akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela da zaštiti civile u Gazi i to je nešto o čemu ćemo nastaviti aktivno razgovarati s našim kolegama”, dodao je.

Izrael negira da je bolnica pod opsadom

Izraelske snage opkolile su bolnicu Al Shifa u gradu Gazi, najveću u enklavi, za koju kažu da se nalazi na vrhu podzemnog sjedišta militanata Hamasa.

Hamas, vladajuća islamistička skupina u Gazi, negira prisutnost boraca i kaže da je 650 pacijenata i 5000 do 7000 drugih civila zarobljeno unutar bolničkog kruga, pod stalnom vatrom iz snajpera i dronova. Kaže da je 40 pacijenata umrlo posljednjih dana, uključujući troje nedonoščadi čiji su inkubatori bili pokvareni.

Dužnosnik Hamasa u Bejrutu rekao je da je 25 od 35 bolnica u Gazi izvan upotrebe zbog izraelskog napada. Međunarodna zajednica, uključujući i izraelskog najbližeg saveznika SAD, posebice je zabrinuta za sudbinu Al Shife.

Izrael negira da je bolnica pod opsadom i kaže da njegove snage dopuštaju izlazne rute za one koji su unutra. Liječnici i dužnosnici u bolnici to opovrgavaju i kažu da su oni koji pokušavaju otići izloženi napadu. Reuters nije mogao provjeriti situaciju.