Rusija pokušava da se vrati u Vijeće UN-a za ljudska prava iz kojeg je izbačena




Rusija se nastoji ponovo pridružiti Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava, a o tome će odlučiti glasovi narednog mjeseca, što će biti svojevrsni test međunarodnog položaja ove zemlje. Rusija je izbačena iz ovog tijela prošlog aprila, nakon što su njene snage izvršile invaziju na Ukrajinu.

Navodeći detalje dokumenta kojeg Rusija proslijeđuje članicama UN-a tražeći njihovu podršku, BBC prenosi kako Rusija obećava pronalazak “adekvatnih rješenja za pitanja ljudskih prava” i nastoji spriječiti da Vijeće postane “instrument koji služi političkim voljama jedne skupine zemalja”, a što se shvata kao referenca na Zapad.

Diplomati su rekli da se Rusija nada povratku međunarodnog kredibiliteta nakon što je optužena za kršenje ljudskih prava u Ukrajini i unutar svojih granica.

Najnoviji dokazi o tim zlostavljanjima predstavljeni su u ponedjeljak Vijeću za ljudska prava u izvještaju njegove Istražne komisije o Ukrajini.

Erik Mose, predsjedavajući komisije, rekao je da postoje stalni dokazi o ratnim zločinima, uključujući mučenje, silovanje i napade na civile.

U odvojenom izvještaju UN-ove posebne izvjestiteljice za Rusiju Mariane Katzarove od prije dvije sedmice navodi se da se stanje ljudskih prava u Rusiji također “značajno pogoršalo”, pri čemu su kritičari invazije bili podvrgnuti proizvoljnom uhićenju, mučenju i zlostavljanju.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava ima sjedište u Ženevi i čini ga 47 članova, od kojih se svaki bira na mandat od tri godine.

Na sljedećim izborima, zakazanim za 10. oktobra, Rusija će se natjecati s Albanijom i Bugarskom za dva mjesta u vijeću rezervirana za zemlje srednje i istočne Europe.

U glasanju će sudjelovati sve 193 članice Opće skupštine UN-a u New Yorku. Tamošnji diplomati rekli su da Rusija vodi agresivnu kampanju, nudeći malim zemljama žito i oružje u zamjenu za njihove glasove.