Roditelji danas zaboravljaju da uče decu najbitnijem pravilu, a to je ovo

Eva Morskovic je majka troje dece, ali i ekspertkinja za roditeljstvo. Iza sebe ima 10 godina rada sa roditeljima i decom. Za CNBC je pričala o svom iskustvu.

Kako kaže, često se susreće sa roditeljima koji ulažu mnogo energije u podučavanje dece odgovornom ponašanju, o održavanju sobe urednom ili važnosti pisanja domaćih zadataka.

“Sve je to važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju, a to je kako uživati u životu”, ističe ona.

Mnoga srećna deca odrastaju u nesrećne odrasle osobe. Postoji razlika između uživanja u životu kao malo dete i spremnosti da uživate u životu kao odrasla osoba.

“Prema sopstvenom iskustvu znam da su ljudi najsrećniji kada njihov život uključuje neku vrstu smislene, produktivne aktivnosti. Nažalost, neprestano smo bombardovani porukom da sreća dolazi od potrošnje”, smatra.

Kupovina nije najveća nagrada i Eva Morskovic smatra da roditelji ne smeju da uče decu da će biti zaista srećna ukoliko obezbede sebi dobar stan ili auto.

Nemojte podsticati svoje dete da veruje u materijalno zadovoljstvo, kaže Eva.

“Koncept da svoju ljubav prema nekome izražavate darivanjem je lepa ideja koja u teoriji funkcioniše, ali mnoga deca svakodnevno dobijaju toliko poklona da u jednom trenutku ona počinju da ljubav roditelja mere materijalnim stvarima”, kaže ona.

izvor b92.net