Rijetko ko koristi TREĆU FIOKU U VEŠ MAŠINI, a zapravo je SPAS: Evo šta smijete, a šta nikako ne smijete da stavite u nju




Skoro svaka veš mašina ima tri fioke ili tri pregrade. Jedna je namijenjena za glavno pranje, druga za omekšivač, a treća za pretpranje. “Treća fioka ili pregrada” koja mnoge buni nalazi se na gornjoj lijevoj strani mašine i greškom se koristi za glavno pranje, a zapravo je pretpranje.

Odjeljci na veš mašini uglavnom su označeni simbolima I, II i cvijetom ili slovima L i R. Cvijet ili slovo R nalaze se na odjeljku u koji stavljamo omekšivač. Simboli I i II i slovo L nalaze se na odeljcima u koje stavljamo sredstvo za pranje veša.

A kada punimo koji odjeljak? Nakon kupovine mašine za pranje veša, važno je dobro pročitati uputstva u kojima je sve detaljno objašnjeno.

Ipak, za sve oni koji bi odmah sad dobili odgovor na pitanje kada se puni koji odjeljak.

Najčešće prilikom pranja rublja koristimo dve pregrade, one sa simbolom I (glavno pranje) i sa cvijetom. U te pregrade stavljamo prašak ili tečni deterdžent i omekšivač.

Treća pregrada označena je simbolom II i puni se kada koristimo program koji uključuje i pretpranje, koji se koristi za čišćenje jako zaprljane odjeće.

Dakle, ako želite da vaša mašina ta veš odradi i pretpranje, punite sva tri odjeljka u pregradi.

Kada treba koristiti pretpranje?

Iako neki smatraju da je pretpranje “besmisleno” može biti od pomoći kada je jako zaprljan veš. Naime, ako su u pitanju fleke koje se teško odstranju dodatni prašak i program od dvadesetak minuta će pripremiti veš i pokušati da fleku razgradi, a potom da je glavno pranje ukloni.

Kada pretpranje ne pomaže, rješenje je da se na fleku nanese adekvatan proizvod pre stavljanja u veš mašinu, mnogi koriste za uporne fleke dve kapi deterdženta za sudove koje se utrljaju na fleku, a potom se taj veš ubaci u mašinu.