REGION SE TRESE OD SMIJEHA, UČENIK DOBIO ZADATAK DA SLOŽI RIJEČ OD PONUĐENIH SLOVA: Kad je učiteljica vidjela koju riječ je napisao, ODMAH JAVILA RODITELJIMA


Učenik je od slova trebao sastaviti riječ, svojim rješenjem je nasmijao učiteljicu. Zadatak je bio jednostavan, no ovom je učeniku nešto drugo palo na pamet.

screenshot-1387

Tvorac poznate sevdalinke „U lijepom starom gradu Višegradu“, kao i još 800 šlagera, je Dragiša Nedović iz Kragujevca, muzičar, kompozitor, tekstopisac i autor pjesama koje, zbog svoje autentične vrijednosti, ostale su zabilježene kao dio jugoslovenske kulturne baštine

Dragiša Nedović je svojim pjesmama svojom autentičnošću i tradicionalnim motivima zaslužio da ga stručnjaci smatraju dijelom jugoslovenskog kulturnog naslijeđa u oblasti narodne muzike.

“Proljeće u Mostaru”

Nedoviću su još za života osporena autorska prava, a mnoge pjesme su dobile status narodnih, iako su u njegovom „plavom koferu” pronađeni njihovi rukopisi sa tekstovima pesama koje je neumorno stvarao. Emituje Radio Slobodna Evropa.


Prof. Dr Dragan Bataveljić, autor monografije „Dragiša Nedović – život i djelo“, koji je u svojoj knjizi dokazao autentičnost Nedovićevih pjesama, kaže da je osjetio potrebu da piše o ljudima i krajevima nekadašnje zajedničke države sa kojima se susreo. .


„Kada je živio u Bosni, pisao je pjesme iz tog kraja, ako je živio u Dalmaciji, onda je pisao pjesme o njoj i zbog toga je ostao zabilježen u jugoslovenskoj narodnoj muzici. Kažem jugoslovenski jer se Nedović može nazvati prvim i možda jedinim tekstopiscem i kompozitorom jugoslovenske narodne muzike“, kaže Bataveljić.

Pored pjesme „U lepom starom gradu Višegradu“ iz Nedovićevog „Bosanskog ciklusa“ tu su i druge poznate sevde „Iz Bosne se jedna pjesma čuje“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, a inspirisane Dalmacijom. i Dalmatinaca, komponovao je poznate pjesme „Kad si bila mala Mare”, „O lijepa stranče”, „O bijela lađo” i mnoge druge.

„Mnogi su mislili da su te najpoznatije pesme iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije narodne, a zapravo su to bila njegova izvorna djela. Naravno da ima U prekrasnom starom gradu Višegradu i Kad si bila mala Mare, Korčula, U Opatiji, Dubrovniku, Splitu, rodnom gradu, Ča, ča, ča su dva dječaka, koja se i danas pjevaju i izvode dalmatinske klape” , kaže on.Bataveljić.