RADITE OVO DOK STE SAMI: 8 odvratnih navika koje su zapravo dobre za zdravlje

Iako smo svi čuli da je potrebno nešto raditi 21 dan da bi to postalo navika i trajalo, ova tvrdnja zapravo nije dokazana u praksi. Prema nedavnim studijama, trebat će vam najmanje 66 dana da novo ponašanje postane automatsko.

Međutim, nisu sve naše loše navike zaista tako “loše”.

Evo liste nekih od najčešćih “odvratnih” navika koje svi imamo, a koje su zapravo dobre za naše zdravlje.

8. Mokrite pod tušem

Istraživači su otkrili da je skoro 75% ljudi ovo učinilo barem jednom u životu. Zapravo nema čega da se stidite – mokraćna kiselina i amonijak u vašem urinu mogu pomoći u prevenciji infekcija nožnih prstiju. Također, ako odlučite da piškite dok se tuširate, možete uštedjeti novac na računu za vodu i toalet papir.

Foto: Pixabay

7. Pljuvanje

Pljuvanje može izgledati odvratno, posebno ako se vrši na javnim mjestima. Međutim, kada vježbate, to vam može pomoći da lakše dišete. Obično dišemo kroz nos – to zagrijava zrak i čini ga vlažnijim, omogućavajući tijelu da efikasnije apsorbira kisik. Ali kada vježbamo, skloni smo disati na usta i to uzrokuje da se proizvodi više pljuvačke koja ometa naše disanje. Stoga je sasvim normalno izbaciti višak sluzi nakon trčanja ispljuvanjem.

6. Žvakaća guma

Iako žvakaća guma nema nutritivne prednosti, znanstveno je dokazano da žvakanje daje bolju sposobnost proučavanja i pomaže gotovo jednako dobro kao i kofein. Žvakaća guma vam može pomoći da se fokusirate, izoštrite pamćenje, smanjite stres i uravnotežite hormone povećanjem nivoa kortizola.

Foto: Pixabay

5. Gasovi

Čak i ako toga niste svjesni, vaše tijelo oslobađa plinove oko 14 puta dnevno i oko 3-5 puta tokom spavanja. U pravilu, probavni trakt počinje proizvoditi ugljični dioksid i metan oko 6 sati nakon jela, a tijelo počinje da se oslobađa ovih plinova. Ako pokušate zadržati plin, to može izazvati bolove u trbuhu ili nadimanje.

4. Podrigivanje

Dobro podrigivanje nakon velikog obroka je zapravo dobro za vaš stomak jer vam pomaže da se riješite plinova. Suzbijanje podrigivanja i zadržavanje plinova u želucu može uzrokovati prskanje želučane kiseline u jednjak, što zauzvrat može izazvati bol u grudima. Međutim, ako podrignete previše tijekom dana, trebali biste posjetiti liječnika jer to može biti simptom bolesti refluksa kiseline.

Foto: Pixabay

3. Grickanje noktiju

Kada grizete nokte, pojedete neke od bakterija na njima i ispod njih. To uzrokuje da imuni sistem počne proizvoditi bijela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv ovih bakterija. Vaše tijelo također bilježi bakterije u svoju memorijsku banku, tako da ako se određena bakterija sretne drugi put, već ćete imati limfocite koji su u stanju da je poraze. Nadalje, neke studije pokazuju da djeca koja sišu palčeve ili grizu nokte imaju manje šanse da pate od alergija.

2. Staviti prst u nos, a zatim u usta

Prema nekim studijama, ova užasna navika može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema jer sluz koju jedete sadrži mucine iz pljuvačke koji se mogu boriti protiv bakterija koje izazivaju karijes. Kada jedete sluz, pokrećete svoj imuni sistem da oslobodi bijela krvna zrnca vašeg tijela da se brani od ove vrste bakterija.

Foto: Pixabay

1. Preskakanje tuširanja

Ako se tuširate svaki dan, s kože i kose ispirete neka eterična ulja koja su neophodna da bi vaša koža i kosa bila hidratizirana i zaštićena. Čak i topla voda bez sapuna može ubiti mnogo korisnih bakterija koje su vašoj koži potrebne da ostane blistava i gipka. Dakle, potpuno je prirodno, pa čak i zdravo, preskočiti tuširanje jednom ili dva puta sedmično.