Putin: Situacija u svijetu teška i napeta
Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da je situacija u svijetu teška i napeta i ukazao na zaoštravanje starih i otvaranje novih sukoba u nizu regiona.

Putin je, obraćajući se učesnicima 11. sastanka sekretara Vijeća sigurnosti zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND), koji je danas počeo u Moskvi, rekao da se to vidi naročito na Bliskom istoku, gdje je, kako je naveo, isprovocirana nova runda palestinsko-izraelske konfrontacije, u kojoj prije svega stradaju civili.

Prema riječima Putina, pojedine zemlje pokušavaju da potkopaju legitimne vlasti u državama ZND i veze između njih, što zahtjeva koordinisan kolektivni odgovor, prenosi Interfaks.

“Akcije nekih država direktno su usmjerene na podrivanje legitimnih vlasti, društvene stabilnosti i tradicionalnih vrednosti u zemljama ZND, na narušavanje naših tradicionalnih bliskih trgovinskih i kulturnih veza”, rekao je predsjednik Rusije.

Dodao je da se zemlje ZND i dalje suočavaju sa zajedničkim prijetnjama kao što su terorizam, organizovani kriminal, trgovina drogom, ilegalne migracije, radikalizam i ekstremizam, kao i rizici u oblasti ekonomske, informacione, tehnološke i biološke sigurnosti.

“Sve to zahtjeva ne samo koordinisan kolektivni odgovor, već i veliki preventivni rad”, naglasio je Putin.