PROFESOR FARMAKOLOGIJE TVRDI DA OVAJ UKUSAN NAPITAK MOŽE DA SNIZI ŠEĆER U KRVI ZA 35%: Pomaže i u spuštanju visokog pritiska i holesterola


Dok određene namirnice mogu da povećaju nivo šećera u krvi, druge mogu da djeluju potpuno suprotno i da ga snize.

Jedna studija pokazala je da sok od borovnice može smanjiti nivo šećera u krvi za nevjerovatnih 35 procenata. Istraživački tim je odlučio da testira efekte ovog slatkog napitka na modelima miševa.

“Ovi miševi su bili odličan model koji veoma liči na gojaznost i dijabetes tipa 2 povezan sa gojaznošću kod ljudi”, rekao je jedan od stručnjaka koji su radili na ovom istraživanju. 


 Borovnica

Grupa miševa nije bila samo sklona gojaznosti i dijabetesu, već i insulinskoj rezistenciji i visokom krvnom pritisku. Tim je biotransformisani sok od borovnice stavio u vodu za miševe i uporedio ga sa običnim napicima od borovnice.

Pjer S. Hadad, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Montrealu, rekao je:

“Rezultati ove studije jasno pokazuju da biotransformisani sok od borovnice ima snažan anti-gojazni i antidijabetički potencijal.”

Uprkos obećavajućim rezultatima, istraživanje treba ponoviti na ljudima prije nego što se daju konačne preporuke. Međutim, ovo nije prva studija koja ističe moguće prednosti borovnice na stanje šećera u krvi.

 Borovnica za zdravlje

Drugi istraživački rad, objavljen u časopisu “Nutrients”, takođe kaže da bi borovnice mogle da pomognu u kontroli šećera u krvi. Tim je uputio učesnike da konzumiraju ugljene hidrate sa ili bez borovnica.

Testovi krvi su zatim pokazali da je grupa koja je imala ugljene hidrate sa borovnicama imala niže skokove šećera u krvi 15 minuta nakon jela.


Ovi rezultati sugerišu da borovnice mogu pomoći vašem tijelu da upravlja šećerom u krvi nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate.

Pored toga, borovnice mogu da pomognu i u regulisanju krvnog pritiska i snižavanju nivoa LDL holesterola i triglicerida.

Tekst: Lepa&Srećna