Potpuni haos u Rusiji: Wagnerovci preuzeli kontrolu nad dijelovima Rostova. Vlast traži Prigožina zbog oružane pobune, tenkovi izlaze na ulice

Jevgenij Prigožin, vođa paravojne formacije Wagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca.

Nakon toga, ruski Nacionalni odbor za suzbijanje terorizma pokrenuo je krivični postupak protiv Prigožina zbog poticanja na oružanu pobunu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

POPUST od 63% na ograničen broj proizvoda. Profesionalni mikser za miješanje je bestseller prema ocjeni korisnika.
Prema izvještaju ruske državne novinske agencije Tass, ključni objekti u Moskvi su pod pojačanim osiguranjem, a sigurnosne mjere u glavnom gradu su pooštrene. Sa druge strane Prigožin kaže da su njegove trupe stigle u Rusiju i preuzele kontrolu nad vitalnim dijelovima Rostova. Društvenim mrežama kruže snimci koji pokazuju kako Wagnerovci zauzimaju vitalne objekte.

Služba ruske sigurnosti FSB izdala je saopćenje u kojem poziva plaćenike da se ogluše zapovijedima njihovog vođe.

FSB optužio Prigožina za pozivanje na oružanu pobunu! Oglasio se Kremlj: Putin je obaviješten o svim događajima oko Prigožina. Preduzimaju se neophodne mjere

Ratni reporter Andrej Rudjenko, povezan s Kremljem, objavio je video na Telegramu u kojem ruski general Sergej Surovikin poziva pripadnike Wagnera da polože oružje.

“Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. U ovim teškim vremenima je pogrešno igrati na ruku neprijatelju”, kazao je Surovkikin dok je držao pušku na nozi.

Prigožin, je jutros u audio poruci na Telegramu objavio da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

“Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice”, kazao je Prigožin.

Gradonačelnik Moskve saopćio je da se poduzimaju protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti u glavnom gradu Rusije. Sergej Sobjanin rekao je da grad također uvodi dodatne provjere na cestama.

Prema Prigožinu snage Wagnera su preuzele kontrolu nad vojnim lokacijama u Rostovu na Donu.

Šef Wagnera također kaže u videu, koji je objavljen na Telegramu, da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom štabu južnog okruga u Rostovu na Donu.