Porodice otetih talaca pješke stigle u Jeruzalem, nastavljaju pritisak na izraelsku vladu




Porodice skoro 240 izraelskih zatvorenika kidnapovanih tokom Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i držanih u Gazi doputovali su večeras u Zapadni Al-Quds (Jerusalem) nakon što su 14. novembra krenuli iz Tel Aviva, javlja Anadolija.

Masa se okupila ispred kabineta premijera, noseći transparente s fotografijama zarobljenika i uzvikujući slogane poput “Vratite ih kući odmah”. Porodice zatvorenika zahtijevale su da Netanyahuova vlada učini sve što može.

U svom govoru, Orin Gantz, majka 28-godišnjeg izraelskog zatvorenika u Gazi, istakla je da su hodali pet dana da bi oslobodili svoju djecu i rekla: “Ako moramo pješačiti do Gaze, mi ćemo hodati i tamo. Ići ćemo gdje god treba, nećemo odustati od naše djece.”

Yuval Haran, čije je sedam članova porodice u zarobljeništvu u Gazi, rekao je: “Putovanje nije završeno. Četrdeset tri dana je predugo. Nastavićemo svojim putem u svakom pogledu dok se svi ne vrate kućama.”

Porodice su navele da njihovim rođacima u Gazi, koju Izrael bez prestanka bombarduje već 43 dana, “vrijeme ističe” i najavile da čekaju odgovor premijera Benjamina Netanyahua i ratnog kabineta.

Većina rođaka izraelskih zarobljenika koje je intervjuirao dopisnik Anadolu ne zauzimaju stav protiv napada izraelske vojske u Gazi, među njima ima i onih koji žele da se rat završi, iako je njihov broj mali.

Međutim, svi bližnji zatvorenika slažu se u jednom mišljenju: izraelska vlada treba da vrati zatvorenike na svaki mogući način i učini sve što je potrebno za to.

Prema Izraelu, u rukama Hamasovog naoružanog krila, brigada Qasam, nalazi se 239 izraelskih zarobljenika.