Pojavio se snimak ruskog komandanta kojeg Ukrajina tvrdi da je ubila




Viktor Sokolov, komandant ruske Crnomorske flote i jedan od najviših oficira ruske mornarice, prikazan je u utorak na video konferenciji, dan nakon što su ukrajinske specijalne snage saopštile da su ga ubile, javlja Reuters.

Na video snimku i fotografijama koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, Sokolov je prikazan kako očigledno učestvuje na video-konferenciji sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i drugim visokim admiralima i šefovima vojske. Snimak je prikazan na ruskoj državnoj televiziji.

Ukrajinske specijalne snage saopštile su u ponedeljak da su ubile Sokolova, najvišeg moskovskog admirala na Krimu, zajedno sa još 33 oficira u prošlosedmičnom raketnom napadu na štab ruske Crnomorske flote u luci Sevastopolj.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše ukrajinsku tvrdnju, uputivši novinare na ministarstvo odbrane.

U snimku koji je objavilo ministarstvo, Šojgu je rekao da je u septembru ubijeno više od 17.000 ukrajinskih vojnika i da je uništeno više od 2.700 komada oružja, uključujući sedam američkih borbenih vozila Bradley.

Ukrajinske oružane snage trpe ozbiljne gubitke duž cijele linije fronta“, rekao je Šojgu i dodao da ukrajinska kontraofanziva do sada nije dala rezultate.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju da naoružavaju oružane snage Ukrajine, a režim u Kijevu šalje neobučene na klanje u besmislenim napadima“, rekao je Šojgu.

Kako navodi Reuters, ukrajinska kontraofanziva tek treba da donese značajne teritorijalne dobitke protiv ruskih snaga, koje kontrolišu oko 17,5% međunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Prema podacima od 19. septembra, koji je napravio Belfer centar u školi Kennedy na Harvardu, Rusija je preuzela 35 kvadratnih milja teritorije od Ukrajine u proteklom mjesecu, dok su ukrajinske snage preuzele 16 kvadratnih milja od ruskih snaga.