Ovog puta bez vatrometa za Novu godinu: Sarajevo se pridružuje evropskim gradovima
Najspektakularnije noći u godini Sarajlije će zabavljati četiri kultna benda – „Zabranjeno pušenje“, „Crvena jabuka“, „Bombaj štampa“ i „Letu štuke“. Međutim, neizostavna stavka proslave je vatromet, zbog kojeg će ovogodišnji doček Nove godine biti drugačiji u odnosu na prethodne.

Naime, gradonačelnica Sarajeva Benjamin Karić je još prošle godine informirala javnost kako se Sarajevo pridružuje evropskim gradovima o pitanju vatrometa.

– Grad Sarajevo će se od iduće godine pridružiti gradovima koji neće imati organizovan novogodišnji vatromet – napisala je tada gradonačelnica.

Čuvanje okoliša

Adi Škaljić, vijećnik Naše stranke, uputio je inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da intenzivira kontrolu nelegalnog i nenajavljenog korištenja pirotehničkih sredstava.

Škaljić je za „Dnevni avaz“ kazao kako Grad Sarajevo više ne organizira vatromet za proslave važnih datuma, pa tako i Nove godine.

– Sarajevo se priključuje velikom broju evropskih gradova, među kojima su Rim, Varšava, Helsinki, Prag, Rejkjavik, Zagreb, Rovinj, Opatija i drugi. Razlozi za to su ekološke naravi.

Naime, vatrometi, odnosno pucnjava i bljeskovi koje proizvode nanose veliku štetu divljem svijetu, prije svega pticama, ali i ostalim divljim i domaćim životinjama. Također, vatrometi utječu i na povećanje zagađenja zraka – kazao je Škaljić za Avaz.

Dim iz vatrometa sadrži mješavinu spojeva sumpora i ugljika, tragove teških metala i drugih otrovnih plinova, kao što su ozon, sumporni dioksid i dušikov oksid, što je veoma štetno za okoliš, a poznat je i kao najveći neprijatelj naših ljubimaca.

– Osim navedenog, ali ništa manje važno, veliki broj naših sugrađana i sugrađanki imaju traume iz perioda rata, a intenzivna pucnjava može biti okidač. Podsjetimo da je na Sarajevo padalo više od 300 granata dnevno. Valjda nam je dosta eksplozija. Također, djeca s poremećajem autističnog spektra burno i nepredvidivo reaguju na pucnje i bljeskove – ističe Škaljić.

Pojačana kontrola

Važno je napomenuti da se ukidanje vatrometa odnosi samo na organizaciju od Grada Sarajeva. Reguliranje ostalih vatrometa vršit će se na osnovu odredaba Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem su kazne za nenajavljeni ili zabranjeni vatromet ili bakljadu od 300 do 900 KM.

– Kazne su poprilično niske, pogotovo poredeći s regulativom drugih država, ali pojačana kontrola može dovesti do ograničenja agresivne buke u novogodišnjoj noći – zaključio je Škaljić.