OVO SU TRIKOVI KOJE POSLODAVCI KORISTE DA VAS TESTIRAJU: Evo šta trebate uraditi ako želite DOBITI POSAO – MALO LJUDI OVO ZNA, posebno broj 3


Udanašnjem svijetu gledanje kroz životopis kandidata i održavanje standardnog razgovora s njima nije dovoljno u potrazi za savršenim zaposlenikom. Zato se poslodavci moraju poslužiti nekim trikovima, a većina ih je toliko jednostavna, da bi podnositelj zahtjeva mogao pasti na jednom od ovih psiholoških testova, a sam test i ne primijetiti.

Jeste li znali da čak ponuda za kafu ili čaj često može biti dio intervjua koji može utjecati na buduću sudbinu kandidata.

1. KAFA ILI ČAJ?

Ako vam tijekom intervjua ponude šalicu kafe ili čaja, vaše ponašanje ovisi o situaciji. Ako je pomoćnik taj koji bi to napravio, možete reći “da”, ali ako je to osoba koja vas intervjuiše, radije recite “ne”, tako da ne moraju gubiti vrijeme na kuhanje kafe.

2095c55d6abe3ec10d5b5adc78

2. Šef vas namjerno drži da čekate.

U stvarnosti je test “šalice kave” nevin trik. Situacija može biti puno teža ako intervju bude zakazan za 9 sati ujutro, ali kad kandidat dođe u ured rano, poslodavac je i dalje zauzet i tražitelj posla mora pričekati 10 minuta. A onda još 10 minuta. A onda još 15 minuta.

f760245d3bb0ebf2546ffdaf31

Ovaj trik može pokazati koliko je kandidat emocionalno stabilan u stresnim situacijama i koliko općenito želi dobiti ovu poziciju.

3. Anketar iznenada počne vikati.
Povišenje glasa, vrištanje, pa čak i korištenje vrijeđajućih riječi još je jedan način modeliranja stresne situacije i prilika da se provjeri sposobnost kandidata da se oduprije stresu. Stručnjaci vam savjetuju da ostanete smireni i odgovorite na ta pitanja što mirnije.

e6e6e05417841d3016c8943aec

4. Anketar postavlja čudan zahtjev i traži od vas da skočite kroz prozor.

Još jedno neugodno iznenađenje za tražitelja posla moglo bi se skrivati ​​iza ekscentričnog zahtjeva – na primjer, poput skoka kroz prozor. U ovom slučaju, poslodavac želi vidjeti sposobnost kandidata da koristi razmišljanje “izvan okvira”.


de063a52c59aa61c994230f4a6

Možete se poslužiti sljedećim izlazom iz ove situacije: stanite na prozorsku dasku, ali skočite na pod sobe u kojoj se odvija intervju. Nitko nije pojasnio gdje se sletjeti. Ili možete šokirati šefa postavljanjem protupitanja win-win opcijom: “Kakva će korist tvrtka imati od mog skoka?”

5. Poslodavac se odjednom počinje ponašati na čudan način.

Drugi je trik kada se ispitivač počne čudno ponašati. Sugovornik bi mogao ignorirati kandidata, bilo da bi gledao zaslon svog računala ili se javio na telefonski poziv i napustio sobu usred razgovora.

08974956129801c81fe7aafe81

Ovaj trik može pokazati kako će kandidat ponovno usmjeriti pažnju ispitivača ili koje će načine koristiti za izlazak iz ove situacije. Jedna od najučinkovitijih opcija je tražiti od anketara da intervju odgodi za drugi dan.

6. Kandidat se upoznaje s cijelim timom.

1293c1520785df16951de308be

Moguće je da će šef ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama nakon razgovora. Može biti u uredu ili nakon posla. Ovo nije jednostavna pristojna gesta – to je način na koji poslodavac može saznati mišljenja svojih zaposlenika o kandidatu.

7. Šef spusti olovku na pod.

Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da uoči reaktivne i dobronamjerne kandidate je bacanje olovke i promatranje reakcije podnositelja zahtjeva. Ako se kandidat instinktivno sagne i podigne olovku, vjerojatno će biti angažiran za taj posao. Ako podnositelj zahtjeva dopusti intervjueru, to vjerojatno neće.

94d566548c8e8448ae89c92d00

Jeste li se ikad susreli s tim testovima na intervjuima? Bilo bi nam drago čuti vas u komentarima!


8. KLIMANJE GLAVOM

86aca55e1a81456490579cc8b1

Kjimanje glavom jedan je od najsnažnijih načina da pokažete svoju reakciju. Baš poput naklona, ​​to ukazuje na prihvaćanje sugovornika i da se slažete s onim što govore. Klimanje je ritual koji potvrđuje status govornika, a najčešće ga koriste žene.

Možete pokušati koristiti sljedeću praksu na razgovoru za posao – koristite klimanje glavom dok razgovarate o svojim snagama i to može nadahnuti menadžera da vam uzvrati klimanjem. Stoga će pokazati svoje slaganje s vama i prihvaćanje onoga o čemu ćete razgovarati.