OVO SU NAJOBRAZOVANIJE JAVNE LIČNOSTI I TO NIKAD NE BISTE REKLI: Za njega kažu da je PRIMITIVAC, a ima 3 fakulteta
Znanje je jednino bogatstvo koje vam niko ne može oduzeti i trebalo bi da se nadograđuje čitavnog života, jer što imate više vještina, to ste moćniji i samouvjereniji. Upravo među našim poznatim ličnostima postoje oni koji su i te kako radili na svom intelektu, te pored sjajnih karijeri mogu da se pohvali i fakultetskim diplomama. Sa druge strane, postoje i velike balkanske zvijezde koje imaju samo osnovnu školu.

Ali, ko je najobrazovaniji među javnim svijetom?

1. Lea Kiš

Jedna je od naših najpoznatijih televizijskih lica, autor je i voditelj raznih emisija, ali uporedno je radila i na svom znanju. Nije se zadovoljila samo diplomom Akademije lijepih umjetnosti, smjer menadžment u novinarstvu, već je i magistrirala komunikologiju, ali i doktorirala na Fakultetu dramskih umjetnosti, u oblasti kulture i medija.

2. Neda Ukraden

Rano je počela profesionalno da se bavi muzikom, sa 17 godina snimila je prve pjesme i postala slavna u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Iako je imala blistavu karijeru, nije odustajala od obrazovanja. Najprije je upisala studije engleskog jezika, koje je u roku završila i bila jedan od najboljih studenata.

– Kad je došlo vrijeme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htela sam da upišem pravo, a moji su željeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pjesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: „Ti ćeš po podne i uveče da budeš pjevačica, a šta ćeš da radiš prije podne? Od čega ćeš da živiš?“ Bili su razočarani što nisam učila za ljekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: „Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš“ – prisjetila se Neda za “Kurir”.

Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret. Odlučila je preko noći da ispuni san i upiše Pravni fakultet.

– Pozvali su me da pjevam na brucoškoj večeri na Pravnom. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: „E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju.“ On mi odgovori: „Pa nije ti ni sad kasno. Šta ti fali, imaš tek 26 godina.“ Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: „Pa stvarno, šta bi mi falilo da sad upišem prava.“ I tako i uradim. Muzička karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo vrijeme da učim i polažem ispite. Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i obiman predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pjevanjem i da će me profesor s podozrenjem i omaložavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne obrukam pred profesorom da sam cijeli udžbenik, čije je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovjek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku – priča Neda.

A onda je otkrila da je radila i kao asistent.

– Legle su mi studije prava, pa sam znala i po 17 sati da učim. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosjekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: „Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad treba da okačiš mikrofon o klin i da lepo negde radiš kao ambasador.“ Nisam otišla u diplomatiju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući muzici koju pjevam – zaključila je pjevačica.

3. Suzana Mančić

Suzana je završila osnovnu školu „Đura Strugar“ i Petu beogradsku gimnaziju. Uvijek je bila jedan od najboljih učenika u razredu. Uporedo je išla u srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ i željela je da postane balerina, ali ruski pedagog joj je rekao da je previše krupna i da bi trebalo da trenira košarku.

Pred kraj gimnazije je postala članica muzičke grupe “Trag “sa kojom je snimila ploču i nastupala na koncertima i festivalima. Nakon toga je upisala Pravni fakultet, koji je zbog estradne karijere, završila poslije deset godina. Tokom studija se zaljubila u jednog od direktora Energoinvesta sa kim je živjela u Kuvajtu. Preko noći je postala velika zvijezda, ali nije dozvolila da je popularnost promijeni, a odustajanje od fakulteta nije dolazilo u obzir.

4. Miloš Bojanić

Miloš Bojanić je rođen u Bijeljini, a odrastao je na selu gde je naučio da radi mnoge poslove. Uprkos tome, po završetku osnovne škole se preselio u Novi Sad gde je radio kao fizički radnik. Vanredno je upisao i završio srednju Saobraćajnu školu i time dobio posao saobraćajnog inspektora. Cilj mu je bio da diplomira, pa je upisao Saobraćani fakultet u Novom Sadu.

Ubrzo nakon sticanja diplome postao je direktor Gradskog preduzeća „Parking“. Uporedo sa tim se bavio muzikom, ali se prekretnica dogodila tek 1985. godine. Shvativši da može lijepo da živi radeći ono što voli, napustio je posao i potpuno se posvetio pjevanju.

5. Zdravko Čolić

U Sarajevu studirao je i Zdravko Čolić.

Miljenik ženskog dijela publike diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, ali je, na sreću mnogobrojnih obožavateljki, ipak odlučio da mu pjevanje bude primarni poziv.

6. DJ Krmak

Jedno od najvećih iznenađenja je pjevač Goran Žižak, poznatiji kao DJ Krmak. Godinama gradi muzičku karijeru na neobičan i autentičan način, a zaštitni znak mu je šarena kosa.

Iako intrigira javnost zbog svoj ekscentričnog ponašanja, malo ko zna da je upravo on najobrazovaniji – ima završena, čak, tri fakulteta: Pravni, Filozofski i Pravoslavni bogoslovski.

Prije toga je uspešno završio osnovnu i srednju školu, međutim u javnosti nikada nije pričao o svojim diplomama.

7. Milena Popović

Milena Popović je rođena u Kosovskoj Mitrovici, a odrasla je u radničkoj, patrijarhalnoj porodici. U rodnom gradu završila osnovnu i srednju školu, kao i fakultet – diplomirala je na Filozofskom fakultetu istoriju umjetnosti. Uža specijalnost joj je nacionalna srednjovekovna historija umjetnosti. Doktorske studije je upisala na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Bila je asistent na Akademiji umjetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavala je historiju umjetnosti vajarima, grafičkim dizajnerima i slikarima.

8. Zorica Brunclik

Pjevačica narodne muzike Zorica Brunclik ima pregršt hitova koje su nezaobilazni dio svakog slavlja, a njene pjesme slušaju sve generacije. Ipak, njena publika bi bila uskraćena za vanvremenske hitove da je pjevačica odlučila da se bavi svojim primarnim zanimanjem. Zorica je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Nišu, a pokušala je da upiše i Pravni fakultet.

9. Adil Maksutović

Vlasnik nekih od najemotivnijih balada, može se pohvaliti fakultetskom diplomom.

Adil Maksutović je po struci diplomirani kriminolog, a ovo zvanje stekao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Pjevač smatra da je obrazovanje veoma važno, pa se pisalo i o tome da je poželio da se dodatno edukuje, te je upisao i Pravni fakultet.

10. Marko Bulat

Osim toga što je zaljubljenik u serijal filmova “Ratovi zvijezda”, folk pjevač Marko Bulat ima još jednu strast – oslikavanje ikona.

Izrada ikona jedan je od njegovih omiljenih hobija, što i ne treba da čudi, budući da je diplomirao likovnu umjetnost na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i koncervaciju.

(Stil.kurir)