OVO JE ČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE: Evo kako da provjerite da li je zemljište loše

Dobro tlo je vrlo važno za uzgoj zdravih i snažnih biljaka. Kada imaju pravilno tlo, biljke mogu bolje apsorbirati hranjive tvari, a kvaliteta i količina plodova mogu se znatno povećati. Idealno tlo treba sadržavati hranjive sastojke, dovoljno vode, zraka i imati uravnotežen pH.

pH vrijednost zemlje važan je faktor koji utječe na rast i razvoj biljaka. Previše kiselo ili previše alkalno tlo može ometati proces apsorpcije hranjivih tvari i utjecati na rast biljaka. Općenito, većina biljaka preferira pH vrijednost tla u rasponu od 6 do 7,5, dok su neke vrste biljaka prilagođene visokoj kiselosti (poput borovnica i azaleja), a druge vrste preferiraju višu razinu alkalnosti tla (poput jorgovana i artičoka).

Foto: Pixabay

Kako biste utvrdili pH vrijednost zemlje, možete koristiti jednostavne kućne testove. Za testiranje alkalnosti zemlje, uzmite uzorak zemlje na dubini od 10 do 15 cm, uklonite ostatke i stavite u staklenu posudu. Dodajte dovoljno vode da se zemlja pretvori u blato, a zatim dodajte 1/2 šoljice bijelog sirćeta. Ako se pojave mjehurići ili počne pjenušati, zemlja je alkalna.

Za testiranje kiselosti zemlje, slijedite isti postupak, ali dodajte 1/2 šalice sode bikarbone umjesto sirćeta. Ako se pojave mjehurići ili počne pjenušati, zemlja je kisela.

Foto: Pixabay

Ako nema nikakve reakcije u oba testa, pH vrijednost zemlje je u neutralnom rasponu.

Nakon što ste utvrdili pH vrijednost tla, možete odabrati biljke koje su prilagođene pH vrijednosti tla u vašem vrtu. Možda će biti potrebno dodati gnojiva ili kiseline kako bi se održala optimalna pH vrijednost tla i omogućila uspješna biljna proizvodnja.