OVAJ CVIJET JE CIJELI OTROVAN, A IMA GA SVUDA: Ako ga taknete…

Proljeće je idealno za sakupljanje ljekovitog bilja, ali je korisno samo ako zaista dobro poznajete biljke.

Svake godine u proljeće kada sve procvijeta, nerijetko se desi da neiskusni berači, sakupljajući bilje iz prirode, zamijene lijekovite ili čak jestive vrste otrovnim. Također, u prirodi, baštama i vrtovima često možemo naići na biljke čiji plodovi i cvjetovi bojom i oblikom privlače pažnju. Svojim primamljivim izgledom, biljke su pravi mamac za djecu da ih čupkaju, dodiruju, grickaju, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život dijeteta. Upravo zato, otrovno bilje ne bi trebalo da se gaji tamo gdje pretežno borave djeca, u dječjim vrtićima, predškolskim i školskim objektima, piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Imajte na umu da nemaju sve otrovne biljke podjednak stepen toksičnosti. On, prije svega, zavisi od vrste i intenziteta aktivnih supstanci biljke (doza čini otrov). Prisustvo otrovnih materija nije ujednačeno u cijeloj biljci – one su obično lokalizovane u određenim dijelovima biljke (listu, plodu, korijenu), dok ih u ostalim nema. Primjera radi, drvo tise je cijelo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstanci u cijeloj biljci osim u cvijetu.

Ukoliko se progutaju biljke koje sadrže otrovne sastojke, može doći do teških trovanja koja bez stručne i blagovremene pomoći, mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Ohrabruje činjenica da je zastupljenost ovakvih biljaka relativno mala, odnosno mnogo je više biljaka koje sadrže otrovne sastojke koji su, ipak, manje toksični, pa su i biljke manje opasne.

NA KOJI NAČIN DOLAZI DO TROVANJA?
Trovanje najčešće nastaje slučajno, iz neopreznosti ili neznanja, zamjenom neotrovnih biljaka onima koje su toksične. Najosjetljivija su djeca i kućni ljubimci, usljed svoje radoznalosti.

KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI TROVANJA BILJKAMA?
Biljke koje sadrže hemijske supstance (tzv. alkaloide), ukoliko se unesu u organizam dovode do ospe, alergijskih reakcija, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje i ozbiljnih problema sa srcem i disanjem. Nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, zavisno od puta unošenja i količine biljke koju je osoba unela u organizam. Mogu se unijeti gutanjem, udisanjem ili preko kože, direktnim kontaktom sa biljkom.

PREPOZNAVANJE OTROVNIH BILJAKA
Otrovne biljke nemaju neke posebno vidljive karakteristike pa samim tim ne postoji ni neki univerzalni način za njihovo prepoznavanje. Neophodno je posjedovati bar osnovno znanje o izgledu pojedinih biljaka i njihovim karakteristikama.

OLEANDER
Oleander se zbog ljepote svojih cvjetova često može vidjeti u mnogim baštama, vrtovima i na terasama. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teška trovanja. Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu korijen i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!

FIKUS
Kod fikusa je otrovan list i on može izzavati iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ukoliko se proguta dio lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.

RODENDRON
Rodendron sa svojim cvjetovima bijele, plave ili crvene boje je izuzetno privlačan, naročito djeci . Međutim, kod ove biljke svaki je dio otrovan, a naročito listovi. U slučaju trovanja javiće se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u stomaku.

ĐURĐEVAK
Đurđevak raste u šumama, ali se često sadi i u bašti i vrtovima kao ukrasna biljka jer lijepo izgleda i prijatno miriše. Cvjeta od početka proljeća do kasne jeseni. Međutim, cijela biljka je otrovna, i ukoliko neko proguta i najmanji dijelić ove biljke, može da osjeti mučninu, vrtoglavicu, bolove u stomaku, da dobije proliv, grčeve. Shodno tome svako ko dođe u dodir sa ovom biljkom, naročito sa njenim cvjetom, treba odmah da opere ruke.

NARCIS
Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vjesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cvijeća, ali je najpoznatiji bijeli narcis. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Propratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Čak i samo mirisanje može da dovede do glavobolje i mučnine, naročito kod djece.

narcis

GLICINIJA
Cvjeta u proljeće i često se mogu vidjeti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvjetovima, bijele, ljubičaste ili roze boje. Cijela biljka je otrovna i može uzrokovati vrtoglavicu i jake stomačne tegobe.

HORTENZIJA
Hortenzija cvjeta od ranog proljeća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – bijele, roze, crvene, plave i ljubičaste i obično se uzgaja na terasama i u baštama. Spada u veoma otrovne biljake. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje.

Šta da radite ukoliko ste došli u kontakt sa potencijalno otrovnom biljkom?
Ponekad je dovoljno samo ispiranje dijela tela koji je došao u kontakt sa biljkom hladnom vodom ili davanje aktivnog uglja nakon neposrednog kontakta sa biljkom, ukoliko je došlo do unosa biljke u organizam, ali, s obzirom da često ne možete biti sigurni koliku ste količinu biljke unijeli ili udahnuli, najbolje je da odmah odete kod ljekara ili pozovete hitnu pomoć ukoliko su se simptomi već pojavili. Veoma je važno da ljekaru kažete što više informacija – koja je biljka u pitanju, koliku količinu ste pojeli i kakvo je trenutno stanje.