Osumnjičeni za ubistvo žene u Sarajevu nedavno izašao iz pritvora: Oglasili se predstavnici vlasti
Anel B. (34) iz Sarajeva koji je večeras uhapšen u sarajevskom naselju Hrasno nakon svojevrsne talačke krize, a nakon što je ubio svoju bivšu nevjenčanu suprugu Emiru M. (31) na Alipašinom Polju, nedavno je izašao iz pritvora, saznaje Faktor nezvanično iz izvora bliskog istrazi.

On se u pritvoru upravo nalazio po prijavi ubijene žene za nasilje u porodici. Za to djelo je i osuđen, po sporazumu o priznanju krivnje, na šest mjeseci zatvora.

Sukob među bivšim supružnicima izbio je oko viđanja njihovog zajedničkog četverogodišnjeg djeteta, nakon što je Emira M. napustila Anela i odselila se iz stana u kojem su zajedno živjeli u Aleji Lipa na Alipašino Polje, piše Faktor.

Anel B. je tokom dana usmrtio suprugu u njenom stanu i ostavio tijelo. Nakon što je usmrtio, sina je, prema nezvaničnim informacijama, poveo sa sobom u stan u ulici Aleja lipa. Nakon što su ga policijski službenici MUP-a KS locirali, trajali su pregovori kako bi spasili dijete. Pregovori su trajali duže, ali su okončani hapšenjem ubice u 20:10 sati.

Dijete je spašeno i dobrog je zdravstvenog stanja.

Oglasio se Edin Forto, ministar saobraćaja i komunikacije Bosne i Hercegovine.

“Naše društvo odgaja i uvjerava gomilu razmaženih, nesposobnih, beskorisnih muškaraca da žene postoje da bi njima ispunjavale želje. Onda ti muškarci misle da im se svijet ruši kada ih žene spravom ostave. Femicid se može kazniti u svakom pojedinačnom slučaju, ali, istovremeno, svaki ubica je potpuno svjestan da sve što radi je protuzakonito. On to radi bez obzira na posljedice. Kako ga spriječiti? Prava borba protiv femicida će početi kad kao društvo napustimo duboki konzervativizam i tradicionalizam i kad napokon počnemo od malih nogu učiti dječake da nisu, niti će ikad biti, ni jedan jedini milimetar ispred djevojčica”, naveo je Forto.

Oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je navela kako nas sve iznova šokiraju slučajevi femicida koje nas povrijedi i uznemiri našu ljudskost do krajnjih granica.

“Jasno je da nasilje nad ženama ne možemo spriječiti niti iskorijeniti postojećim propisima, zakonima i praksom, i da je to postala naša svakodnevnica. Zato apelujem još jednom na sve nivoe vlasti da mijenjamo zakone i praksu i obeshrabrimo zlo i prije nego se desi. U ime Grada Sarajeva upućujem saučešće porodici ubijene djevojke”, napisala je gradonačelnica.