ON JE NAJPOŽELJNIJI BOSANAC U TURSKOJ ZA KIM "LUDE" ŽENE: A u vezi je sa damom koja se NEDOLIČNO ponaša na svakom koraku
Birkan Sokulu je zahvaljujući autentičnim bosanskim korijenima i privlačnim izgledom, ali i velikim talentom postao jedan od najtraženijih turskih glumaca koje šarmira dame sa lakoćom. Na kovrdže, osmijeh i izvajano tijelo rijetko koja djevojka ostane ravnodušna, ali srce mu je već “ukradeno”.

Naime, baba i deda ovog markantnog frajera su su imigranti iz Bosne i Hercegovine. Rođen rođen 6. oktobra 1985. u Istanbulu, a zbog uskog lica i visine od 188 cm odskače od većine stanovnika sa područja Anatolije.

Birkan Sokulu

Inače, prezime Sokulu turska je inačica bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih historijskih ličnosti Osmanskoga carstva, velikim vezirom Mehmed pašom Sokolovićem.

Birkanov deda po ocu doselio se još 50-ih godina prošlog vijeka iz Bosne u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolici Višegrada, a u istome doseljeničkom talasu stigla je i majčina porodica.

Birkanovi baba i deda su imigranti iz Bosne i Hercegovine. Pobijedio je 2003. godine na izboru za „Najboljeg modela Turske 2003.” Birkan je napustio košarkašku karijeru nakon deset godina zbog povrede. Diplomirao je na Univerzitetu Maltepe za radio i TV program. Dok je studirao na univerzitetu, počeo je da se bavi modelingom. A onda je zbog uloge u televizijskoj seriji “Sestre” njegova popularnost rasla iz dana u dan.

U srednjoj i srednjoj školi bio je zainteresovan za košarku u školskim timovima i igrao je na terenu u Sportskom klubu Tekel. Međutim, kada je krenuo da studira, sport je pao u drugi plan, a potom je zvog povrede i prestao da razmišlja o karijeri u tom smjeru. Sa druge strane, gluma ga je sve više zanimala i obuzimala.

Sokulu je prvi put počela da glumi uzimajući časove glume od Dolunai Soisert 2008. godine, kada je dobila ponudu iz TV serije “Elif”.

Diplomirao je na Univerzitetu Maltepe, odsjek za radio, televiziju i film. Ali, postajao je u sve uspješniji model zbog vrlo izazovnog i neobičnog izgleda. Tako je 2003. godine ponio i laskavu titulu najboljeg manekena.

U 21. godini život mu se mijenja iz korijena, doživljava veliki udarac od kojeg i danas liječi rane – iznenada je izgubio maju uslijed krvarenja u mozgu. Svu bol je preusmjerio na posao, te su počele da pristižu sve bolje ponude i angažmani.

Svi vrlo dobro znamo da u turskom šou biznisu prolaze oni najvrijedniji, najupečatljivi, upravo zgodni Birkan je postao jedan od najpopularenijih glumaca, kojeg mnogi gledaoci pamte iz serije “Djevojka sa sela“

Zajedno s partnerikom, prelijepom plavušom Burcu Biricik (32), osovjio je prestižnu televizijsku nagradu pod nazivom “Altin Kelebek” za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost. A trenutno snima TV seriju “Yaşamayanlar” (“Oni koji ne žive“), u kojoj on glumi strastvenog krvopiju Numela.

Oženio se glumicom Asli Enver 13. jula 2012. godine, mada ta ljubav je bile kratkog daha, te su se razišli već 2015.

Već dvije i po godine uživa u romansu sa glumciom Berak Tuzunatac, a baš zbog nje je odbio ulogu u seriji.

“Ljubav je jedno, a posao drugo. Serija je dugoročni projekt i mislim da bi to dosta promijenil naš tok veze. Ali rado bih s Berak glumio u filmu”, prokomentarisao je svoju odluku.


Birkan i Berak su u prvim danima veze ispunjavali stranice svih tabloida u Turskoj. Dvoje mladih, nesputani i strastveni, nisu se sustezali ni na javnim mestima, pa su paparaci s njima imali puno posla. Inače, glumicu Berak turski mediji već godinama prozivaju zbog “nedoličnoga” ponašanja, a gledaocima je poznata po ulozi Mihrunise, ljubavnice princa Mustafe u seriji “Sulejman Veličanstveni“.