Oluja koja je već odnijela život “spušta” se prema BiH: EVO KOJA PODRUČJA ĆE BITI UGROŽENA

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je povrijeđeno kada je snažna oluja pogodila gradić u zapadnoj Švajcarskoj, a olujno nevrijeme pogodilo je predveče i sjever Italije.

Nekoliko ljudi povrijeđeno je u oluji u području La Šo-de Fond, saopštila je policija u regiji Nojšatel, ne navodeći brojke.

Osoba je smrtno stradala kada je građevinska dizalica pala i udarila u automobil koji se zatim zapalio. Švajcarska savezna kancelarija za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSwiss) izvijestila je o udaru vjetra od 217 kilometara na sat, izmjerenom na aerodromu La-Šo-de-Fond kasno ujutro.

Sjever Italije posebno se našao na duaru oluje, a Milanu su povrijeđene tri osobe u odvojenim nesrećema. Svi su se vozili u automobilima na koje je palo drveće. Zbog novog talasa vremenskih nepogoda, posebno u sjeverozapadnom dijelu grada Milana, italijanska vatrogasna stanica primila je više od stotinu poziva za jedan sat.

Na satelitskim snimcima može se vidjeti kako oluja iz Švicarske i Italije polako prelazi u Sloveniju, a očekuje se da se “spusti” prema Hrvatskoj i BiH.

“U narednih 36 sati i naš region i susjedne zemlje suočit će se sa izuzetno opasnom vremenskom situacijom. Bit će veoma jakih, žestokih oluja sa gustim gradom, orkanskim udarima vetra i pljuskovima”, saopštili su iz Meteoinfo Slovenija.

Federalni hidrometeorološki zavod danas je objavio kako se u utorak poslijepodne mogu očekivati pljuskovi praćeni grmljavinom u sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.