Odgovorne osobe u rudniku uglja “Kreka” osuđene na 15 godina zatvora zbog nesreće na kopu “Dubrave”




Nakon 8 godina od početka okončan je prvostepeni proces u slučaju pogibije četiri mladića na površinskom kopu “Dubrave” kod Živinica u februaru 2015. godine. Šest osoba osuđeno je prvostepeno na ukupno 15 godina zatvora.

Odgovorne osobe u rudniku uglja “Kreka” osuđeni su pred Opšinskim sudom Živinice zbog tragedije koja se dogodila nakon obrušavanja kosine na kopu. Tada su četiri muškarca, koji nisu bili zaposleni u rudniku, organizovano došli na utovar uglja da bi ga kasnije prodavali.

Suad Zonić, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, osuđen je na 3,5 godina zatvora. Sakib Muhtarević, rukovodilac PK Dubrave, osuđen je na 2,5 godine. Sakib Halilčević, tehnički rukovodilac PK Dubrave, također je dobio 2,5 godine. Asim Brčaninović, rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu PK Dubrave i Mirad Delić, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave osuđeni su na dvije godine.

Na površinskom kopu “Dubrave”, u februaru 2015. godine život su izgubili Edin Herić, Alem Dedić, Reuf Alibašić i Adel Šehić. Oni su te večeri kada su poginuli, došli u unutrašnjost kopa kako bi izvukli ranije dogovoreni ugalj, tačnije kako bi ga utovarili na traktore. Riječ je o ilegalnoj aktivnosti, a u koju su, kako je to i istraga pokazala, učestvovali i zaposlenici Površinskog kopa Dubrave, koji djeluje u sklopu Rudnika uglja Kreka.