Nobilo: Sve je dogovoreno. Branit ću Dodika
ODVJETNIK Anto Nobilo bit će dio braniteljskog tima Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i šefa Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojem 22. studenog u Sarajevu počinje suđenje. Inače, još se početkom ovog tjedna nagađalo kako Dodikov braniteljski tim pokušava uvjeriti Nobila da im se pokušava pridružiti.

Nobilo je za portal Avaz potvrdio kako je dogovor postignut. “Ulazim u tim za obranu. Postigli smo dogovor”, kazao im je Nobilo. Dodao je kako još uvijek ne zna hoće li se pojaviti prvog dana suđenja. 

“Vidjet ćemo je li nužno da prvi dan idem i ja”, istaknuo je. Optužnica Tužiteljstva BiH tereti Dodika za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice. To je postalo kazneno djelo na temelju izmjena kaznenog zakona BiH, što ih je početkom srpnja nametnuo sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt.

On je također stavio izvan snage dva zakona kojima je parlament Republike Srpske pokušao blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i odluka samog visokog predstavnika, no Dodik je nakon toga potpisao ukaz o stupanju poništenih zakona na snagu.

Osuđujuća presuda znači zabranu obnašanja javnih dužnosti

Zajedno s njim optužen je i Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika RS-a, koji je sporne zakone i objavio u toj tiskovini. Dodiku i Lukiću sada zbog toga prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda znači i zabranu obnašanja svih javnih dužnosti.

Glavni Dodikov branitelj je odvjetnik Goran Bubić, koji ga je zastupao i na ročištu za izjašnjenje o krivnji na kojemu je sadašnji predsjednik RS-a izjavio kako ne razumije optužnicu pa je sutkinja konstatirala kako se ne osjeća krivim.

Dodikova i Lukićeva obrana temelji se na tvrdnji kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik jer to imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti BiH, stoga nema ovlasti nametati zakone i njihove izmjene, uključujući one po kojima je neprovođenje njegovih odluka postalo kazneno djelo.

Dodiku i vlastima RS-a u osporavanju Schmidtova mandata potporu pruža samo Rusija, dok su sve druge države članice Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje i imenuje visoke predstavnike, na stajalištu kako njemački političar ima sve potrebne ovlasti za obnašanje dužnosti visokog predstavnika koji može smjenjivati izabrane dužnosnike i nametati zakone.