NIJE IMAO POJMA DA ŽENE POSTOJE: 41 godinu proveo je u ŠUMI, a kada se vratio u civilizaciju DOŽIVIO JE ŠOK


Ho Van Lang je čovjek kojeg smo vidjeli kao Tarzana novog doba, jer je njegov život ličio na filmsku priču o džungli.

Tokom rata u Vijetnamu, Ho Van Than je živio sa svojom porodicom u malom selu Tra Kem. Vodili su normalan život sve dok nije izgubio suprugu i dva sina usljed eksplozije mine. Tada uzima svog dvogodišnjeg sina Ho Van Langa i odlučuje da se potpuno izoluje od svih oblika civilizacije u džungli. Nakon toga, narednu 41 godinu, njih dvoje nisu ni sa kim dolazili u kontakt.

Preživjeli su zahvaljujući voću, medu, uzgoju kukuruza, a u prehranu su često uključivali zmije, guštere, pacove, pa čak i majmune. Provodili su svoje vrijeme gradeći skloništa, učeći loviti, ali i braniti se od raznih opasnosti koje vrebaju u takvim područjima. Živjeli su uglavnom u drvenim kolibama koje bi bile podignute pet metara iznad zemlje. Njihova odjeća se sastojala od ogrtača napravljenih od kore drveta.

Tada nije vjerovao da je rat završen, pa se bojao vratiti narodu.

Njegov sin Lang je od najranijeg djetinjstva proveo život među biljkama i životinjama, pa nas ne čudi činjenica da ovaj pravi Tarzan nije ni znao da žene postoje. Ženu je prvi put ugledao kada je iz daljine posmatrao naselje, ali kako je tada rekao, otac mu nikada nije objasnio da postoje dva pola.

Nije poznavao čoveka kao živo biće, zato bi uvek pobegao i sakrio se kada bi nekoga video. Do trenutka kada su on i njegov otac došli u naselje, Lang je u životu sreo samo 5 ljudi.

Kada su njih dvojica ponovo uspostavili kontakt sa civilizacijom, bila je 2013. i vjerovali su da rat još uvijek bjesni. Došli su u jedno selo i zatražili medicinsku pomoć za Langovog oca, Ho Van Thanha.

Nakon 2013. godine, Lang je počeo da živi relativno modernim načinom života, ali prijatelji su vjerovali da su stres i loša ishrana modernog društva uticali na njegovo zdravlje.

Njegov prijatelj Alvaro rekao je da je “moderni” život uzeo danak na Langa nakon što je počeo da jede prerađenu hranu, a ponekad i da pije alkohol.


Lagn se vratio da živi u porodičnoj kući 2016. godine.


Njegov prijatelj Alvaro, koji je takođe snimio dokumentarac o Langu, rekao je:

“Bio je najfascinantnija osoba koju sam ikada sreo. Želio sam da naučim nešto novo o preživljavanju u džungli, pa me je Lang odveo u kolibu u kojoj je živio 40 godina. Dok smo preživljavali u džungli, sve što sam radio satima, mogao je da završi za sekunde. Bio je malo dijete sa vještinama supermena.”


Ho Van Lang

Ho van Lang je umro u 52. godini od raka.

Izvor:(stil.kurir)